Nyhet

Över 160 bidrag gör upp om sju guldspadar

2018-01-18

När fönstret för att tävla om årets Guldspadar nu är stängt har drygt 160 bidrag lämnats in. Nu börjar juryns tuffa men inspirerande arbete med att utse vilka granskningar som ska nomineras i de sju olika kategorierna.

– Antalet är ganska precis som det brukar, dock något färre än förra årets uppsving. Men man kan säga att den grävande journalistiken fortfarande står sig stark, berättar Bertholof Brännström, sammankallande i Guldspadejuryn (bilden ovan).

Konkurrensen om priserna är minst sagt hård. Som vanligt är den kanske allra tuffast i kategorierna Etermedia Riks och Storstadstidning. Inom de två ryms bland annat Kevinfallet, Paradisläckan och avslöjandena om Transportstyrelsen. Bara för att nämna några få tungviktare.

– Att vinna en guldspade i de här klasserna är inte lätt, så har det sett ut under flera år. Här finns alla de stora avslöjanden som fått stort genomslag under året, säger Bertholof Brännström.

Men att vinna i Mindre dagstidning (23 bidrag) eller i Etermedia Lokal (21 bidrag) är inte så mycket enklare…

– Nej, där är det är också tuff konkurrens såklart. Det görs väldigt mycket bra även lokalt. Jag måste säga att jag tycker att en av de roligaste bitarna med juryarbetet är att just upptäcka de här regionala granskningarna som inte fått samma uppmärksamhet nationellt. 

I klassen Bok har juryn ett dussintal bidrag att ta ställning till. I klassen Nytänkare, som ska belöna insatser där det tänkts utanför boxen, har 13 bidrag kommit in.

Så vad händer nu för juryns del?

– Vi är sammanlagt nio ledamöter som nu kommer dela upp de olika kategorierna mellan oss för att göra en första grov bedömning. De bidrag som klarar den första gallringen kommer hela juryn att gå igenom i februari. I början av mars träffas vi allihopa för att diskutera oss fram till vilka bidrag som ska nomineras. Själva presentationen av nomineringarna görs i mitten av mars. 

Hur skulle du beskriva juryarbetet?

– Man kan säga så här, jag har aldrig haft något ideellt uppdrag som kräver den här tiden. Man ska läsa ett flertal böcker och tidskrifter, titta igenom ett antal timmar Uppdrag Granskning och Kalla Fakta, och läsa långa artikelserier – dessutom flera gånger. Det tar arbetsveckor. Men det är hur kul som hest. 

– I dessa tider när det är mycket snack om neddragningar och hårt pressade redaktioner, så får man som jurymedlem ta del av det bästa som gjorts under året. Det får man mycket energi av.

 

FAKTA: Guldspaden

Guldspaden är Föreningen Grävande Journalisters pris för att premiera god undersökande journalistik.

Priset delas ut i sju klasser: etermedia riks och lokal, magasin, storstadstidning, mindre dagstidning, bok och nytänkare.

Läs mer om de olika klasserna här. 

Priserna delas ut under Gräv18 i Helsingborg.

FAKTA: Guldspadejuryn

Bertholof Brännström, frilans, sammankallande
Christer Fridén, frilans
Kicki Hultin, JMG
Johan Åsard, TV4
Agneta Lundgren, SVT
Berit Önell, frilans
Karen Söderberg, frilans
Jan Axelsson, SVT
Sanna Volny, Södertörn

Johannes Sundblad

Nyhetsarkivet

Över 160 bidrag gör upp om sju guldspadar

2018-01-18

När fönstret för att tävla om årets Guldspadar nu är stängt har drygt 160 bidrag lämnats in. Nu börjar juryns tuffa men inspirerande arbete med att utse ... Läs mer

Programpunkt: Johanna Bäckström Lerneby – bortom poliskällorna

2018-01-04

Bortom poliskällorna. Prisbelönta kriminaljournalisten Johanna Bäckström Lerneby är chef för Aftonbladets rättsredaktion och håller en hands-on-föreläsning om hur man hittar och får ut dokumenten inom polisen ... Läs mer

”Numera så finns den här grävkulturen på redaktionen”

2018-01-03

Det lokala grävandet är i fokus på Gräv18 i Helsingborg – i en liten artikelserie möter vi några som lyckats ypperligt med just det. Här möter vi ... Läs mer

”Man blir aldrig färdig som journalist”

2017-12-22

Julen kom lite tidigare på SVT Lokala Nyheter Skåne. Redaktionschef Göran Eklund slog till på tolv biljetter till Gräv 18. Det innebär att en stor del ... Läs mer

Ryska troll och pengarnas väg – Jessikka Aro och Malin Crona klara för Gräv18

2017-12-08

Allt fler programpusselbitar faller på plats. Nu kan vi stolt presentera ytterligare två namn som kommer att medverka vid Gräv18 i Helsingborg.   • Jessikka Aro, från ... Läs mer

Äldre artiklar