Nyhet

Spräng gränserna – samarbete för bättre gräv

2019-04-04

Det var egentligen aldrig någon diskussion. Samarbete skulle bli huvudtemat för årets Grävseminarium.

Vi som arrangerar årets Grävseminarium tror att samarbete kan vara ett sätt att lyfta god journalistik i dessa tider när journalistiken är under press från många håll, inte minst ekonomiskt. Vi tror på samarbete av olika slag – över redaktionsgränser och geografiska gränser, mellan journalister och andra yrkesgrupper som statistiker, revisorer, utvecklare, forskare för att nämna några.

Men. Vi ville inte bara prata om hur fint vi tycker det är med samarbete. Vi ville själva göra något också. Det är därför ett hackathon med möte mellan grävande journalister och utvecklare för första gången hålls i samband med ett Grävseminarium. Och det är därför som programgruppen initierade ett gemensamt gräv som en del av Gräv19.

Diskussionerna började direkt: Hur skulle det göras? Hur skulle det publiceras? Vilket ämne? En liten kärntrupp bestående av undertecknad och Barometern-OT:s Rasmus Jeppsson, Karin Lagerström och Héctor Barajas ägnade mycket tid åt att diskutera hur och vad. Ganska snart uteslöts planer på ett stort gemensamt material för publicering framtaget i samarbete med redaktioner ute i landet. Det blev för komplicerat med utgivaransvar, faktakollar, olika policys för betalväggar, vem som skulle arbetsleda och så vidare. Alla skulle få ta ansvar för sina egna publiceringar.

Valet av ämne var inte heller lätt. Vi ville hitta något där det i alla fall fanns potential till ett större avslöjande och som samtidigt hade en tillräckligt samhällsrelevant lägstanivå. Det skulle också finnas tillräckligt med material och hårda fakta för att redaktioner i hela landet skulle kunna hitta sina egna vinklar och case och inte ha alltför lång startsträcka.

Vi valde kokainets ökning i Sverige och bjöd in över 30 redaktioner. Runt tio tackade ja. Några hoppade av längs vägen och kvar i dag finns sju tappra, hårt arbetande redaktioner som i flera veckor prestigelöst har delat med sig av sin research och sitt material, gett varandra feedback och tips på vinklar och uppföljningar samt planerat för publiceringarna som börjar i dag, dagen före Grävseminariets första dag.

Den stora vinnaren av samarbetet blir allmänheten som får tillgång till ett brett och väl genomarbetat material i en högaktuell fråga. En fråga som tar mycket av samhällets gemensamma resurser, påverkar miljön negativt och orsakar massor av lidande hos enskilda. Kokainbruket är dessutom en av drivkrafterna bakom det ökade ”skjutvapenvåldet i kriminella miljöer” säger en polis i en bakgrundsintervju.

Redaktionerna har förhoppningsvis fått större utväxling på den tid och kraft som en större granskning tar och kanske också får de olika mediehusen draghjälp av varandra och när det gäller att driva trafik till sina sajter.

Vi kunde ha gjort den här gemensamma satsningen på många andra sätt, men det här är vårt sätt. Och vi gjorde i alla fall något, vi vågade prova något nytt, dra i gång ett experiment. Resultatet kan du kunna följa under flera dagar framåt i Barometern, Gotlands Allehanda, SVT Nyheter, SVT Nyheter Halland, SVT Nyheter Öst, Oskarshamns-Tidningen och Västerbottenskuriren. Sök på #kokaingranskning i sociala medier och klicka dig runt.

Annelie Frank, Fojo, sammankallande i programgruppen för Gräv 19.

ARTIKLAR I GRANSKNINGEN:

Barometern-OT:
Lyx-knarket ökar kraftigt i länet – har blivit en folkdrog

Gotlands Allehanda:
Allt fler döms för kokainbrott på Gotland

SVT:
Kraftig ökning av kokain i Sverige – fler dör av drogen
Våld, smuggling och beställningsmord – en tidigare langare berättar
RMV: Missbruket av kokain har ökat dramatiskt och bytt miljö
Röda ögon och drogsymboler – varning om missbruk hos unga

Västerbottens-Kuriren:
Kokainet ökar i Umeå

Nyhetsarkivet

Gräv 2020 till Borås

2019-06-27

Välkommen till Borås! Möjligheterna att nå ut med undersökande journalistik har aldrig varit större, samtidigt är journalistiken ifrågasatt och utsatt på ett nytt sätt. Nästa vår ... Läs mer

Så ser du föreläsningarna från Gräv19

2019-05-03

UR var på plats och spelade in ett antal föreläsningar från årets grävseminarium. Redan nu finns ett antal program publicerade på urplay.se – och fler släpps ... Läs mer

Hej och tack från grävgeneralen

2019-04-10

För drygt ett år sedan fick vi veta att Gräv19 skulle komma till Kalmar. I maj förra året var arrangörsgruppen på plats. Och nu har vi ... Läs mer

Tack för i år – 2020 ses vi i Borås

2019-04-08

Gräv19 är över och arrangörerna tackar nu för sig. Nästa år hålls Sveriges största journalistkonferens i Borås. Följ oss gärna på Facebook och Twitter för uppdateringar och information kring ... Läs mer

Här är vinnarna på Guldspadegalan

2019-04-06

Palmemordet, vinfusket och ett avslöjande om falska sköterskor på svenska sjukhus. Och en bred och djup faktagranskning. Det är några av vinnarna när det attraktiva grävpriset ... Läs mer

Äldre artiklar