Nyhet

Huvudtalare Maria Ressa – om kampen för sanningen

2020-01-10

Anmäl dig senast 13 januari för billigare avgift på Gräv 2020.

Maria Ressa, VD och chefredaktör för filippinska onlinetidningen Rappler är huvudtalare på årets Gräv.

– Kampen om sanningen är den viktigaste kampen för vår generation, säger Ressa.

 

Genom att faktagranska fake news i sociala medier och publicera kritiska artiklar kring makthavare som presidenten Rodrigo Duterte befinner sig Rappler ständigt under hårt tryck och Maria har själv flera gånger blivit gripen av polis.

– Jag är så otroligt glad över att kunna få hit Maria Ressa. Hon personifierar temat för Gräv 2020, som är motstånd. Rappler News verkar under mycket svåra förutsättningar i Filippinerna. Regimen med president Rodrigo Duterte i spetsen försöker skrämma medierna till tystnad, och Maria Ressa är en lokal, nationell och global röst som vägrar tystna, säger Fouad Youcefi, ordförande för Föreningen Grävande journalister.

Maria Ressa varnar för vad som händer när sanningen ifrågasätts.

– År 2016 kunde vi se att sociala medier användes för att sprida ilska, att hetsa till hat och att de användes i politiska syften för att polarisera vårt samhälle och kampen vi såg är verkligen den viktigaste kampen för vår generation, kampen om sanningen. Om du säger en lögn en miljon gånger i sociala medier så blir det fakta. Utan fakta så kan du inte ha sanning och utan sanning kan du inte ha förtroende. Utan något av dessa tre så är demokratin död.

Beskriv situationen för undersökande journalistik i Filippinerna. Hur ser er situation ut när det gäller att granska makthavare?

– I bästa läget är det svårt. Bara under 2018 anmäldes jag och Rappler nästan en gång i månaden av den filippinska regeringen . 2018 har jag fått betala borgen åtta gånger för att få vara i frihet, ändå arresterades jag två gånger.

Vad får dig att fortsätta?

– Kampen om sanningen. Vi har själva sett det med egna ögon, vi vet att det här inte är rätt tillfälle att ducka och att det journalistiska uppdraget idag är viktigare än någonsin.

Temat för Gräv 2020 är Motstånd. Vad innebär motstånd för dig?

– På Rappler säger vi att vi ”håller linjen”. Vi skyddar de rättigheter som garanteras av konstitutionen, vi håller linjen när det gäller kampen om sanningen och maktmissbruk. Vi kämpar mot fantasivärldar där makt kan omvandla en lögn till fakta. Vi behöver ett stabilt allmänt utrymme där olika sidor kan debattera hur framtiden ska se ut. Om man tar bort detta så kan inte demokratin överleva. Så för mig är kampen om sanningen den viktigaste kampen för vår generation. Motstånd betyder att inte ge upp.

Du är Keynote speaker på Gräv 2020 i Borås, kan du berätta lite om vad ditt tal kommer handla om?

– Jag har länge ställt en fråga till människor. Den frågan är väldigt enkel. Vad är du beredd att offra för sanningen? Jag tror det är en fråga som alla människor behöver brottas med. Vi kan kämpa emot med hjälp av data. Här är vår story och den visar dig varför det här ögonblicket är viktigt och varför vi måste kämpa emot.

 

 

 

Nyhetsarkivet

Här är årets Guldspadenomineringar

2020-02-27

En penningtvättsskandal inom storbankerna, dödshot mot lantbrukare, och fuskande tandläkare. Det är några av förra årets granskningar som nu tävlar om att vinna en Guldspade. De ... Läs mer

Se programmet för Gräv 2020

2020-02-27

 Nu finns programmet för Gräv 2020 i Borås att titta på. Temat för årets seminarium är Motstånd. Den granskande journalistiken lever i allra högsta grad, men motståndet ... Läs mer

27 feb LIVE presskonferens med nomineringarna till Guldspaden

2020-02-20

Torsdag 27 februari kl 13 avslöjar Guldspadejuryn vilka granskningar som har chans att vinna en Guldspade 2020. De utvalda bidragen presenteras vid en direktsänd presskonferens på ... Läs mer

David Enrich om Deutsche Bank och miljarderna som räddade Trump

2020-02-11

Utan Deutsche Bank hade Donald Trump förmodligen inte varit president i USA. Den slutsatsen drar David Enrich, New York Times. Gräv 2020 har tidigare berättat att ... Läs mer

Sista chansen för stipendier till Gräv 2020!

2020-02-04

OBS! Förlängd deadline för ansökan: tisdag 4 februari kl 23.59. Du som är medlem i Föreningen Grävande Journalister, FGJ, och är student eller frilans, kan ansöka ... Läs mer

Äldre artiklar