Nyhet

Caroline Muscat om hotet mot journalister

2020-03-03

Caroline Muscat är prisbelönt journalist på Malta, och kommer till Gräv 2020 för att berätta om hotbilden mot journalister i Europa. 

Hon driver webbtidningen The Shift News, som hon grundade strax efter att hennes vän och journalistkollega Daphne Caruana Galizia mördades i en bilbomb, i oktober 2017. Dessförinnan hade Daphne Caruana Galizia avslöjat omfattande korruption i det maltesiska näringslivet, med kopplingar till Maltas regering och organiserad brottslighet

Caroline Muscat minns när hon nåddes av nyheten om sin väns död.

– När man får ett samtal om en olycka eller brott släpper man allt man har och rycker ut. Det är så vi journalister är tränade att tänka och agera, men när jag fick samtalet om att Daphne mördats, då var det som att mina ben inte bara mig längre, säger Caroline Muscat.

Själv har Caroline Muscat bevakat framför allt miljö och sociala frågor, ofta med fokus på migranter och asylsökande från Afrika. 2011 och 2012 belönades hon av Maltas lokala EU-representation för sina reportage. Daphne Caruana Galizia och Caroline Muscat har som frilansjournalister bevakat sina respektive områden via egna bloggar, och ibland via uppdrag för större maltesiska medier.

Efter att hon publicerat artiklar om Panama papers på sin blogg Running Commentary mottog Daphne Caruana Galizia flera hot mot sig och sin familj. Redan tidigare, på 1990-talet och i början av 2000-talet hade familjens hund dödats och deras hus satts i brand på grund av Daphne Caruana Galizias arbete.

Själv har Caroline Muscat via The Shift News fortsatt Daphne Caruana Galizias arbete med att granska makthavare och avslöja korruption. Hon har också kämpat för att de ansvariga för mordet ska ställas inför rätta.

— Vi kämpar fortfarande för att de ansvariga för mordet ska ställas inför rätta. Det är en kamp som gäller hela Europa. För straffrihet i ett land riskerar att försvaga pressfriheten i flera länder. Utan rättvisa blir vi alla villebråd och straffriheten stärker de korrupta.

Under de första två åren efter mordet på Daphne Caruana Galizia utsattes flera journalister på Malta för fler än 30 fall av hot och trakasserier, enligt Reportrar utan gränser. En majoritet av de fallen var riktade mot Caroline Muscat och The Shift News.

— Europas journalister möts av allt tuffare hinder när de försöker göra sina arbeten att ställa makthavare till svars. Det handlar om allt från irriterande rättsanklagelser till hatkampanjer, bara för att svartmåla individer som granskar makthavare, säger Caroline Muscat.

Caroline Muscat belönades 2019 med Internationella Reportrar utan gränsers pressfrihetspris för oberoende. Malta har sedan 2017 rasat 30 placeringar på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex, från plats 47 till 77 av 180.

Text: Erik Halkjaer och Urban Hamid, Reportrar utan gränser

Bild: Bilbo Göransson

 

Nyhetsarkivet

Gräv20 blir DigiGräv

2020-06-18

Grävseminariet har i 30 års tid varit en arena för högkvalitativ fortbildning, fantastiskt nätverkande och för viktiga hyllningar till den undersökande journalistiken i Sverige och i ... Läs mer

Ressa kvar som huvudtalare

2020-04-09

Maria Ressa, Rappler News, är kvar som huvudtalare på Gräv i Borås. – Vi har fått klartecken från nästan alla föreläsare, att delta i september. Det ... Läs mer

Grävseminariet 2020 ställs in – skjuts fram till hösten

2020-03-11

Grävseminariet i Borås kommer inte att arrangeras den 20-21 mars 2020. Det beslutade föreningen Grävande Journalisters styrelse vid ett möte idag. Skälet är att regeringen beslutat ... Läs mer

Huvudtalare Maria Ressa – om kampen för sanningen

2020-03-04

Maria Ressa, VD och chefredaktör för filippinska onlinetidningen Rappler är huvudtalare på årets Gräv. – Kampen om sanningen är den viktigaste kampen för vår generation, säger Ressa. Genom att faktagranska fake news i ... Läs mer

Caroline Muscat om hotet mot journalister

2020-03-03

Caroline Muscat är prisbelönt journalist på Malta, och kommer till Gräv 2020 för att berätta om hotbilden mot journalister i Europa.  Hon driver webbtidningen The Shift ... Läs mer

Äldre artiklar