Nyhet

”Vad skulle vi ha gjort i stället?” – Bodin om kritiken mot Att rädda ett barn

2020-09-14

Bo-Göran Bodin har grävt i 20 år och insett att tittarna är trötta på journalister som trycker i trapphus för att försöka utkräva ansvar. I stället har han i 18 månader följt människor som inte vetat om att de granskas. På Digigräv får vi veta bakgrunden till vägvalen under arbetet med Att rädda ett barn.

Elias, åtta år, är försvunnen. Journalisten Bo-Göran Bodin får olika tips om vad som har hänt. Det är skilda världar, motstridiga historier. Elias är kidnappad. Elias är räddad.

Bo-Göran Bodin inleder sitt arbete. Han följer båda sidor. Organisationen Bry som kämpar för barns rättigheter, och vars företrädare är övertygade om att Elias utsatts för sexuella övergrepp av sin pappa. Och så pappan, som förtvivlad kör runt i staden om kvällarna för att leta efter sin bortrövade son.

Om arbetet med det som slutligen blev Dokument inifråns serie Att rädda ett barn ska Digigrävs besökare få höra på fredag förmiddag. Uppdrag gransknings tidigare chef Nils Hansson leder seminariet, som har formen av ett samtal.

Vad ska ni prata om?

– Jag gissar att jag får många frågor om etiska överväganden. Till exempel hur jag och vi hanterade kretsen kring Bry. Jag tror att Nisse kommer att ställa många av de där frågorna som det inte finns några lätta svar på, säger Bo-Göran Bodin.

Seriens tittare får snart veta att Elias har förts bort av sin mamma, och leds ner i det historiska djupet. Där bultar en sårig vårdnadstvist, myndighetsingripanden, utredningar, anklagelser och nya utredningar.

I nutid utkämpas striden på flera arenor. Inte minst nätet, där Brys kampanjer når hundratusentals människor.

Bo-Göran Bodin fortsätter att följa både organisationen och pappan under ett och ett halvt år. Det är tydligt att båda sidor ser på honom som röst för den egna berättelsen, ända till slutet när Bry ställs till svars.

Serien har prisats och rosats men också fått kritik och väckt diskussioner. Hur påverkas pojkens liv av att pappan är med i programmet? Hur förhåller man sig till mammans privatliv? Och är det etiskt försvarbart att få förtroendet att filma en grupp människor under månader, utan att vara tydlig med avsikterna?

– Ingen av de frågorna är lätta. Vårdnadstvisten skulle vi gärna sluppit ha med, men det går inte att visa Brys agerande och konsekvenserna av det, utan de bakomliggande sakförhållandena. Vi ville visa hur man påverkas av att hamna inför en folkdomstol på nätet och då behövde tittaren få möta pappan.

Han tycker att diskussionen om att inte vara öppen mot den man granskar är svår.

– Men till dem som kritiserar metoden tycker jag att man kan rikta frågan: Vad är det jag och vi har gjort? Vi har inte jobbat med dold identitet eller dold kamera. Vi har fått en intressant historia, följt den och undersökt fakta. Jag tycker att kritikerna av metoden i nån mån blir svaret skyldig: Vad skulle vi ha gjort i stället?

Grävande journalistik handlar mycket om att lyckas bygga förtroende. Var går gränsen för att luras?

– Förtroendet är inte att ”jag blir din vän”. Förtroendet är att jag är journalist och står upp för historien, för granskningen, för fakta. Men jag fattar ju också att kretsen kring Bry anser sig lurade, det vore bara dumt att säga att jag inte kan förstå det.

Trots det är den största lärdomen han själv drar av arbetet hur mycket det vunnit just på att låta Brys agerande gestaltas.

– Det finns verkligen en poäng i att människor får möta dem vi granskar. Tittarna får en möjlighet att bedöma deras bästa argument, se hur de agerar. Alternativet – att det är jag som beskriver hur fel de gjort, och att vi bufflas i ett dörrhål på slutet för att försöka få ett ansvarsutkrävande, det är sämre.

– Jag tror att det finns en viss trötthet i att vi för tittarna, och i nån mån för kollegor, vill visa hur duktiga vi är. Som jag gjorde jobben förut skulle man redovisa allt, man redovisade research, allt man läst, man redovisade, redovisade, redovisade – i stället för att låta människor själva visa hur de agerar.

Se Bo-Göran Bodin samtala med Nils Hansson på fredag klockan 10:00. Hela schemat till Digigräv hittar du här!

Anna Tiberg

Nyhetsarkivet

Gräv om terror mot bönder gav guldspade

2020-09-18

För andra året i rad, och för tredje gången totalt, får GP:s Michael Verdicchio en guldspade i klassen storstadstidning. Den här gången handlar det om djurrättsaktivister ... Läs mer

Studentgräv väckte debatt i kommunfullmäktige

2020-09-18

För första gången delas Guldspaden ut till studenter i en egen kategori. Och först ut att ta emot priset är Stina Bergström och Jenny Kejerhag, före ... Läs mer

Guldspadar för 2019 års bästa gräv äntligen utdelade

2020-09-18

Swedbanks penningtvätt, tystnadskulturen kring apatiska barn och några rejäla kommunala skandaler. Det är några belönade granskningar när det attraktiva grävpriset Guldspaden äntligen delades ut på fredagen. ... Läs mer

Guldspadegala i digital form – fredag kl 16 smäller det!

2020-09-17

Klockan 16 på fredag eftermiddag drar sändningen av årets Guldspadegala igång. Radioprofilen Sarit Monastyrski är årets konferencier, och de nominerade deltar via ett digitalt greenroom. – ... Läs mer

Medieombudsmannen: Namnpublicera mer!

2020-09-17

När är det befogat att peka ut någon med namn och när ska man låta bli? Medieombudsmannen Ola Sigvardsson granskar anmälningar av namnpubliceringen. Själv undrar han ... Läs mer

Äldre artiklar