Nyhet

Grävgeneralen som fick förlängt 

2020-09-15

Det tar på krafterna att planera ett grävseminarium. Vad sägs då om tre? För Hanna Grahn blev jobbet som grävgeneral inte riktigt som hon tänkte. 

Hanna Grahn, agendachef på Borås tidning, kommer att skriva in sig i Föreningen grävande journalisters historiebok som den grävgeneral som roddade med tre grävseminarier på raken – inom loppet av två år. Först Gräv20, som ställdes in bara en dryg vecka innan avspark. Nu är hon med och arrangerar den digitala ersättaren. Och nästa år står hon åter som grävgeneral när Gräv20 återuppstår i form av Gräv21 i Borås.

Det är i och för sig en sanning med modifikation, säger hon själv. 

“Det förra grävet blev ju inte av, och i Digigräv är jag bara en spelare av många”.

Men ändå. Hur känns det?

”Det är kanske en jätteknasig jämförelse, men det är litegrann som att föda barn. Det blir lite lättare för varje gång. Man vet mer vad som väntar och man lär sig. Sen ska jobbet ändå göras. Men att vara grävgeneral är ju så långt från ett ensamarbete man kan komma. Det är så många duktiga och kunniga kollegor som är involverade. En grävgeneral skulle inte vara något utan sin grupp”.

Just nu, tre dagar innan Digigräv startar, fylls henne timmar av fixande med Guldspadegalan. Det kommer inte att finnas någon publik som med applåder bär sina vinnande kollegor fram till scenen, men alla inblandade lägger ner mycket arbete på att få det att bli så bra som möjligt.

”Det känns högtidligt att sitta med det arbetet. Det är ett av Sveriges mest prestigefyllda pris. Det är viktigt att de som gjorde de bästa jobben under 2019 ska uppmärksammas och prisas.”

Även en vanlig guldspadegala innehåller många moment som ska klaffa. Men nu är det nya utmaningar. Själva galan spelas in i Kongresshuset i Borås, men gästerna och guldspadevinnarna är med på länk från olika håll. En helt central spelare är internetuppkopplingen. Den kan ha sina nycker. Därför bullar arrangörerna bland annat upp med back-up-bilder som kan täcka rutan om någon försvinner ur bild.

Kommer man att lämna Digigräv med känslan av ”vad mycket jag lärde mig och vad kul jag hade”?

”Jag hoppas det, vi får jobba för det. Men det är klart vi kommer att sakna alla möten och nätverkandet som är på ett vanligt gräv. Men bra – då tar vi med oss längtan efter det till Gräv21 i Borås!”

Det finns fler saker som följer med. Omställningen till digitala möten har gett en del insikter. Även om Gräv21 förhoppningsvis kan arrangeras i fysisk form i Borås tänker Hanna Grahn i digitala termer också. En tanke som väckts är att kanske ha ett specialspår med internationella journalister som är med digitalt. Ingen helt ny tanke – men en som känns betydligt mer självklar nu.

”Det är ju slående enkelt att få kontakt med människor som är många hundra mil bort. Kanske ska vi ha en speed-dejting med hyperaktuella journalister? Koppla ihop journalister i Sverige som gräver i samma ämnen som journalister i Mexiko eller Vietnam? Det är inte något som är klart än, men vi skulle kunna utveckla Gräv21”

Hanna väljer tre höjdpunkter på Digigräv:

1: Samtalet mellan David Enrich och Axel Gordh Humlesjö kommer jag att följa, det ser jag verkligen fram emot. Dels har vi haft stora bankgranskningar i Sverige, dels har David Enrich nyligen gett ut en bok om Deutsche bank och kopplingarna till Donald Trump. Det blir nästan inte större än så. (Lördag klockan 15) 

2: Juryns särskilda pris delas bland annat ut till Kristina Edblom och Kerstin Weigl för deras mångåriga granskning av kvinnor som blivit dödade av sina partners. Det är storartad journalistik. (Lördag klockan 12)

3: Jag kommer även att lyssna på samtalet mellan Nils Hanson och Bo-Göran Bodin om hans dokumentär Att rädda ett barn. Det blir ett samtal om etiska överväganden som jag tror berör alla som på olika sätt jobbar med journalistik. (Fredag klockan 10)

Emma Johansson

… och så en påminnelse till alla deltagare: Läs mejlet med instruktioner som du nyligen fått och skaffa dig ett konto på sched redan nu så att du blir insläppt på de föreläsningar du vill gå på. Vissa föreläsningar spelas in och kan ses i efterhand. Vilka kommer att framgå av schemat. Frågor? Mejla digigräv@fgj.se

Här hittar du schemat till Digigräv!

Nyhetsarkivet

Gräv om terror mot bönder gav guldspade

2020-09-18

För andra året i rad, och för tredje gången totalt, får GP:s Michael Verdicchio en guldspade i klassen storstadstidning. Den här gången handlar det om djurrättsaktivister ... Läs mer

Studentgräv väckte debatt i kommunfullmäktige

2020-09-18

För första gången delas Guldspaden ut till studenter i en egen kategori. Och först ut att ta emot priset är Stina Bergström och Jenny Kejerhag, före ... Läs mer

Guldspadar för 2019 års bästa gräv äntligen utdelade

2020-09-18

Swedbanks penningtvätt, tystnadskulturen kring apatiska barn och några rejäla kommunala skandaler. Det är några belönade granskningar när det attraktiva grävpriset Guldspaden äntligen delades ut på fredagen. ... Läs mer

Guldspadegala i digital form – fredag kl 16 smäller det!

2020-09-17

Klockan 16 på fredag eftermiddag drar sändningen av årets Guldspadegala igång. Radioprofilen Sarit Monastyrski är årets konferencier, och de nominerade deltar via ett digitalt greenroom. – ... Läs mer

Medieombudsmannen: Namnpublicera mer!

2020-09-17

När är det befogat att peka ut någon med namn och när ska man låta bli? Medieombudsmannen Ola Sigvardsson granskar anmälningar av namnpubliceringen. Själv undrar han ... Läs mer

Äldre artiklar