Nyhet

Ryssland, Belarus och Polen – när journalistiken attackeras från högsta ort

2020-09-15

Frilansjournalisten Hanna Liubakova loggar in direkt från protesternas Minsk. Tillsammans med kollegorna Anna Kireeva från Ryssland och Wojciech Cieśla från Polen deltar hon på Digigräv för att prata om när den fria journalistiken attackeras från högsta ort. Erfarenheter som svenska journalister kan lära mycket av, anser Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser.

På Digigräv kommer deltagarna att få en live-rapport direkt från händelsernas centrum i Belarus när frilansjournalisten Hanna Liubakova deltar i programpunkten ”War on journalism” – med reservation för att internet med jämna mellanrum stängs ner i landet.

– Om vi får upp Hanna på länk är det fantastiskt. Hon befinner sig mitt i en slags revolutionär, fredlig, rörelse som möts med våld och förtryck – och det ska journalisterna rapportera om. Hon kommer att berätta om det som händer nu, säger Erik Halkjaer, ordförande för svenska Reportrar utan gränser, som kommer att hålla i samtalet på Digigräv.

Att pressfriheten är låg i Belarus kommer sannolikt inte som en överraskning för någon. Där har det länge varit förenat med stor risk att granska makten. Under protesterna har dessutom våldet och de fysiska attackerna ökat.

Detsamma gäller för Ryssland, som också representeras i samtalet på Digigräv genom Murmanskbaserade journalisten Anna Kireeva.

– Statligt kontrollerad media, censur av internet och påtryckningar på oberoende journalister genom juridiska rättsprocesser och uppköp. Det finns en rad metoder i Ryssland och Belarus för att stoppa granskning och kritisk, oberoende journalistik, säger Erik Halkjaer.

Ändå finns det journalister som oförtrutet fortsätter. Det visar sig att det inte bara handlar om mod – i Ryssland har många journalister utarbetat metoder för att kunna skriva om det man inte får tala om. Anna Kireeva har genom att intervjua kollegor runt om i landet fått höra om deras knep, som sammanställts i en bok utgiven av Barents Press. Hon kommer också att förmedla dem till deltagarna på Digigräv.

Om Ryssland och Belarus tillhör de länder med sämst pressfrihet i Europa finns ett land ännu närmare Sverige som är på väg mot botten: Polen. Grävande journalisten Wojciech Cieśla kommer att delta för att berätta om läget där.

– Polen har rasat 44 placeringar på fem år. Från nummer 18 på pressfrihetsindex till nummer 62, säger Erik Halkjaer.

Enligt honom visar det hur snabbt det kan gå – och att svenska journalister inte ska ta den starka pressfrihet som råder här för given.

Även om situationen här hemma är långt bättre än i dessa tre länder – Sverige rankas som tredje bästa land i världen på pressfrihet – finns ändå orosmoln. Erik Halkjaer pekar på ett ändrat tonläge, där journalister misstänkliggörs och pekas ut för att ha egen agenda. Men han tar också upp debatten om public service. Det kallar han ”ett sluttande plan”.

– Vissa debattörer har svårt att se likheten med Polen – det är bara fem år sedan de hade ett något så när oberoende public service.  

Jag gissar att de som vill se ett minskat public service inte skulle hålla med om jämförelserna med Polen?

– Jag har full respekt för det, jag kan köpa att det är långt dit. Men jag tycker man ska vara vaksam. Det gick väldigt fort i Polen. Det är bra att ha en öppen debatt kring konsekvenserna. Om man nu ska börja förändra public service kan det vara en bra idé att titta på andra länder i Europa där man har gjort detta på olika sätt och se vad det har lett till. I Danmark till exempel, där har man gjort ett stort ekonomiskt ingrepp på public service. Vad har det fått för konsekvenser för journalistiken? 

Emma Johansson

Seminariet ”War on journalism – tales from reporters in Belarus, Russia and Poland” genomförs på lördag kl 13.

Foto: Anna Kireeva

Nyhetsarkivet

Gräv om terror mot bönder gav guldspade

2020-09-18

För andra året i rad, och för tredje gången totalt, får GP:s Michael Verdicchio en guldspade i klassen storstadstidning. Den här gången handlar det om djurrättsaktivister ... Läs mer

Studentgräv väckte debatt i kommunfullmäktige

2020-09-18

För första gången delas Guldspaden ut till studenter i en egen kategori. Och först ut att ta emot priset är Stina Bergström och Jenny Kejerhag, före ... Läs mer

Guldspadar för 2019 års bästa gräv äntligen utdelade

2020-09-18

Swedbanks penningtvätt, tystnadskulturen kring apatiska barn och några rejäla kommunala skandaler. Det är några belönade granskningar när det attraktiva grävpriset Guldspaden äntligen delades ut på fredagen. ... Läs mer

Guldspadegala i digital form – fredag kl 16 smäller det!

2020-09-17

Klockan 16 på fredag eftermiddag drar sändningen av årets Guldspadegala igång. Radioprofilen Sarit Monastyrski är årets konferencier, och de nominerade deltar via ett digitalt greenroom. – ... Läs mer

Medieombudsmannen: Namnpublicera mer!

2020-09-17

När är det befogat att peka ut någon med namn och när ska man låta bli? Medieombudsmannen Ola Sigvardsson granskar anmälningar av namnpubliceringen. Själv undrar han ... Läs mer

Äldre artiklar