Nyhet

En smittsam historia – så gräver du i corona

2020-09-16

Den har beskrivits som den största händelsen sedan andra världskriget, en pandemi som vänt upp och ner på det vi tidigare betraktat som normalt. I dess spår har det följt en stormflod av nyheter, direktrapporter och livetrådar. Och mitt i allt detta finns de som ägnat sig åt att gräva.

– Som grävare kan man i vanliga fall känna sig ganska ensam. Man tror att det bara är en själv som tänker på det man jobbar med. Kan det här verkligen intressera någon annan? Att gräva under pandemin har varit helt annorlunda. Det man själv tänkte på morgonen kan en konkurrent ha publicerat vid lunch.

Det säger Mikael Grill Pettersson som granskat vad som hände bakom kulisserna på Arbetsmiljöverket när de ändrade sig om munskydd på äldreboende.

Han medverkar på Digigräv tillsammans med Emanuel Karlsten, som begärde ut Anders Tegnells mejlväxling och på så sätt kunde beskriva hur det kom sig att Sveriges fick en strategi som skilde sig från resten av världen. Medverkar gör också Maggie Strömberg och Torbjörn Nilsson på Expressen som gick till botten med frågan om varför Sverige inte testade fler för coronaviruset. De fann en dramatisk berättelse bland landets ledande politiker och statstjänstemän.

Mikael Grill Pettersson säger att det rådde ett slags undantagstillstånd hos myndigheterna:

– Visst händer det även annars att makthavare försöker hålla sig undan från reportrar, nu blev detta väldigt tydligt. Spelet bakom kulisserna blev intensivare, fulare och nervösare.

Att makthavare också gömmer uppgifter blev uppenbart när Johannes Tångeberg, Sörmlands Nyheter, ställde frågor till kommuner och regioner om antal smittade personer i kommunerna och på olika boenden. Det som började som en sedvanlig koll utvecklades till ett gräv om hur myndigheterna talade sig samman och lade upp strategier om hur de skulle hindra media från att få uppgifter.

– Jag blev väldigt förvånad över den här motviljan, att de var så angelägna om att de här siffrorna inte skulle nå ut till allmänheten, säger Johannes Tångeberg.

Johannes Tångeberg medverkar på Digigräv tillsammans med Mats Amnell, Sydsvenskan och Fojos offentlighetsjour, om hur man kan komma runt sekretessen i pandemins spår.

Dessutom tipsar vetenskapsjournalisterna Ulrika Björkstén, Sveriges Radio, och Amina Manzoor, Dagens Nyheter, om hur man värderar information och undviker vanliga fallgropar när det handlar om att sålla i mängden av information och vetenskapliga studier.

Se programpunkterna om att gräva i corona på lördag:

Vetenskapsjournalisterna bästa knep klockan 11.00
Kom runt Covid-sekretessen klockan 12.00
Tegnellmejl, munskydd och testkonflikten klockan 13.00

Hela schemat till Digigräv hittar du här!

Lena Pettersson

Nyhetsarkivet

Gräv om terror mot bönder gav guldspade

2020-09-18

För andra året i rad, och för tredje gången totalt, får GP:s Michael Verdicchio en guldspade i klassen storstadstidning. Den här gången handlar det om djurrättsaktivister ... Läs mer

Studentgräv väckte debatt i kommunfullmäktige

2020-09-18

För första gången delas Guldspaden ut till studenter i en egen kategori. Och först ut att ta emot priset är Stina Bergström och Jenny Kejerhag, före ... Läs mer

Guldspadar för 2019 års bästa gräv äntligen utdelade

2020-09-18

Swedbanks penningtvätt, tystnadskulturen kring apatiska barn och några rejäla kommunala skandaler. Det är några belönade granskningar när det attraktiva grävpriset Guldspaden äntligen delades ut på fredagen. ... Läs mer

Guldspadegala i digital form – fredag kl 16 smäller det!

2020-09-17

Klockan 16 på fredag eftermiddag drar sändningen av årets Guldspadegala igång. Radioprofilen Sarit Monastyrski är årets konferencier, och de nominerade deltar via ett digitalt greenroom. – ... Läs mer

Medieombudsmannen: Namnpublicera mer!

2020-09-17

När är det befogat att peka ut någon med namn och när ska man låta bli? Medieombudsmannen Ola Sigvardsson granskar anmälningar av namnpubliceringen. Själv undrar han ... Läs mer

Äldre artiklar