Nyhet

Medieombudsmannen: Namnpublicera mer!

2020-09-17

När är det befogat att peka ut någon med namn och när ska man låta bli? Medieombudsmannen Ola Sigvardsson granskar anmälningar av namnpubliceringen. Själv undrar han om vi inte borde välja att publicera namn – oftare.

Ola Sigvardsson utsågs redan 2011 till pressombudsman. Nu kommer han till Digigräv för att diskutera namnpubliceringar med Grävande journalisters ordförande Fouad Youcefi.

I januari 2020 omvandlades pressombudsmannen till medieombudsmannen, och sedan dess prövar Ola Sigvardsson anmälningar som rör alla mediers publiceringar, alltså även radio, tv, och deras webbpubliceringar. Och han ser hur medieetiken förändrats senaste tio åren:

– Namnpubliceringar som för tio år sedan ansågs självklara är det inte i dag. Det är en mycket positiv utveckling när det handlar om skyddet för den enskildes integritet.

Ola Sigvardsson trädde in i sin nuvarande roll med har lång erfarenhet som publicist i bagaget. Han har varit redaktionschef för Dagens Nyheter och chefredaktör för Östgöta Correspondenten. Han har även ägnat sig åt grävande journalistik. 1998 vann han en guldspade tillsammans med Pia Skagermark.

Ola Sigvardsson menar att en förändrad syn på medieetik och namnpubliceringar inte bara gått åt rätt håll de senaste åren. Enligt honom att det finns tillfällen då medier är allt för försiktiga med namnpubliceringar, tillfällen när det faktiskt finns ett legitimt intresse för allmänheten att få veta namnet.

– Medieetik är inte någon sorts snällhetsinstitution. Det handlar om att väga den enskildes skydd för sin integritet mot allmänintresset.

Namnpublicera mera, alltså, med ett frågetecken efter, är rubriken på programpunkten där Ola Sigvardsson medverkar, den 19 september klockan 11.00.

Hela schemat till Digigräv hittar du här!

Lena Pettersson

Nyhetsarkivet

Gräv om terror mot bönder gav guldspade

2020-09-18

För andra året i rad, och för tredje gången totalt, får GP:s Michael Verdicchio en guldspade i klassen storstadstidning. Den här gången handlar det om djurrättsaktivister ... Läs mer

Studentgräv väckte debatt i kommunfullmäktige

2020-09-18

För första gången delas Guldspaden ut till studenter i en egen kategori. Och först ut att ta emot priset är Stina Bergström och Jenny Kejerhag, före ... Läs mer

Guldspadar för 2019 års bästa gräv äntligen utdelade

2020-09-18

Swedbanks penningtvätt, tystnadskulturen kring apatiska barn och några rejäla kommunala skandaler. Det är några belönade granskningar när det attraktiva grävpriset Guldspaden äntligen delades ut på fredagen. ... Läs mer

Guldspadegala i digital form – fredag kl 16 smäller det!

2020-09-17

Klockan 16 på fredag eftermiddag drar sändningen av årets Guldspadegala igång. Radioprofilen Sarit Monastyrski är årets konferencier, och de nominerade deltar via ett digitalt greenroom. – ... Läs mer

Medieombudsmannen: Namnpublicera mer!

2020-09-17

När är det befogat att peka ut någon med namn och när ska man låta bli? Medieombudsmannen Ola Sigvardsson granskar anmälningar av namnpubliceringen. Själv undrar han ... Läs mer

Äldre artiklar