Nyhet

Gräv 2021 blir ett hybridevent – nu öppnar anmälan

2021-04-20

Äntligen kan vi bjuda in till ett seminarium där du kan välja om du vill delta fysiskt eller digitalt.

Det kan löna sig att vara snabb med sin anmälan.

Grävseminariet är årets viktigaste samlingspunkt för den granskande journalistiken i Sverige. Nu öppnar vi för anmälningar. Vår förhoppning är att så många som möjligt ska kunna delta på plats i Kongresshuset i Borås 10-11 september. Det går även att anmäla sig till digitalt deltagande.

– Att vi också öppnar för ett digitalt gräv ger oss möjligheter att bjuda in flera internationella namn, säger grävgeneral Hanna Grahn.

Förhoppningen är att så många som möjligt ska kunna delta på plats i Borås. Om restriktionerna gör att vi måste begränsa antalet deltagare kommer i första hand föreläsare och guldspadenominerade att prioriteras. Därefter går platserna till dem som har anmält sig snabbast.

Vi lever i en tid där journalistiken är hotad på många sätt, men genom Gräv 2021 vill vi stärka den granskande journalistiken.

– Förra årets tema för Gräv var Motstånd. Nu utvecklar vi temat till Resistens, eller motståndskraft. Årets tema är förstås också en blinkning till den pandemi vi lever i. Vi kommer att hålla seminarier på temat coronagranskningar, säger Hanna Grahn.

Utöver seminarier om pandemigranskningar erbjuder Gräv i Borås ett ungt spår, ett sportspår, ett arbetsledarspår och ett dataspår. Exempelvis kommer nya grävare att få möjlighet att testa sina idéer inför en van arbetsledare. I sportspåret kommer vi bland annat att erbjuda fördjupning kring den ständigt aktuella frågan om matchfixning.

Som vanligt avslutas Grävseminariet med en gala där de prestigefyllda guldspadarna delas ut i åtta kategorier. Den 26 april klockan 12.00 presenteras nomineringarna vid en livesändning på bt.se, och via facebook. Håll utkik!

Till sist: 

• Journalisterna bakom SVT-dokumentären Vaccinkrigarna, Anna Nordbeck och Malin Olofsson, är klara för Gräv i Borås. Hör dem berätta om hur de infiltrerade antivaccinationsrörelsen.

• Den 11 september är det tjugo år sedan terrorattentatet mot World Trade Center, och precis ett år kvar till nästa val i Sverige. Detta kommer att märkas i programmet.

• Var snabb med att anmäla dig till Gräv 2021 i Borås. Om platserna begränsas på grund av restriktioner kommer principen först till kvarn att gälla. Den som inte får delta fysiskt kommer att få halva anmälningsavgiften återbetalad, och en digital deltagarplats istället.

Foto: Lars-Åke Green/BT

Nyhetsarkivet

Missa inte Catherine Belton på Gräv – journalisten bakom boken Putins krets

2021-06-24

Journalisten bakom boken Putins Krets, Catherine Belton, kommer till Gräv 2021. Hon kommer berätta om sina metoder bakom boken – och hur det är att som ... Läs mer

Sista chansen för early bird på Gräv

2021-06-15

Passa på att anmäla dig själv och dina kolleger till Grävseminariet den 10-11 september. Denna och nästa vecka är sista chansen för early bird. Efter midsommar ... Läs mer

För första gången på Gräv – ett eget sportspår

2021-06-12

Matchfixning i världen och i Sverige, lokal korruption och journalisten som tröttnade på att det granskades för lite inom sportens värld. På Gräv i Borås får ... Läs mer

Andrés Villarreal Ayala klar för Gräv i september

2021-06-04

Mexiko är ett av världens farligaste länder för journalister. Trots det riskerar journalister sina liv för att gräva fram sanningen. Andrés Villarreal Ayala har grävt i avancerad ... Läs mer

Hela listan: 28 gräv tävlar om åtta Guldspadar

2021-04-26

Hela listan: 28 gräv tävlar om åtta Guldspadar Fifflande kommunala chefer, konspirationsteoretiskt vaccinmotstånd, rasistiska fotbollsföreningar och helt rättslösa barn. Det avslöjar några av de granskningar som ... Läs mer

Äldre artiklar