Nyhet

Journalisterna som infiltrerade vaccinmotståndet klara för Gräv

2021-04-20

Journalisterna Anna Nordbeck och Malin Olofsson infiltrerade antivaccinationsrörelsen i mer än ett och ett halvt år. Nu kommer de till Gräv för att prata om en av förra årets mest uppmärksammande granskningar.

Genom att utge sig för att vara en orolig mamma och en dokumentärfilmande vaccinmotståndare lyckades Anna Nordbeck och Malin Olofsson ta sig in i antivaccinrörelsen. De bestämde sig för att granska rörelsen efter larm om flera utbrott av förebyggbara sjukdomar som mässlingen och attitydförändringar kring vaccin. 

– WHO klassade nyligen vaccintveksamhet som ett stort hot mot världshälsan, och på senare år har flera länder, i och utanför Europa, tampats med förebyggbara sjukdomar som mässling. Mässling har också kommit tillbaka (i flera länder) där den tidigare var utrotad, och en av orsakerna är vaccinationsluckor i befolkningen. Vi ville förstå drivkrafterna och motiven i den här rörelsen mot vaccin, som verkar påverka allt fler runt om i världen.

Varför valde ni wallraffande som metod?

– Vi märkte snabbt att det fanns en djup skepsis mot etablerad media, som bland vaccinmotståndare ofta kallas mainstream-media eller systemmedia. Viktiga talespersoner för rörelsen ville inte göra intervjuer med journalister som oss. För att kunna göra en grundlig granskning av vaccinmotståndet och komma närmre dess företrädare, utgav vi oss för att vara vaccinkritiska filmare.

De ville egentligen inte använda sig av wallraffande och diskuterade flera andra upplägg, men kom fram till att det var det var enda metoden som skulle fungera för att komma riktigt nära rörelsen. 

– Vi ville förstå motståndet på djupet och undersöka hur en rörelse som har fel i så mycket, ändå kan växa. Därför behövde vi komma vaccinmotståndet nära, och få göra omfattande intervjuer med rörelsens talespersoner. 

De kom fram till att de företrädare som finns för rörelsen har så pass stort inflytande över vaccinoroliga föräldrar att det berättigade wallraff-metoden.

Vad var den största utmaningen med jobbet?

– Allt som wallraffandet innebar, både inför, under och efter inspelningar. Förberedelserna var otroligt tidskrävande och insatsen på inspelningar blev väldigt hög. För att inte bli misstänkliggjorda, behövde vi också vara väldigt försiktiga med kritiska frågor initialt. Att balansera kring det och samtidigt försöka göra ett bra journalistiskt jobb, var väldigt utmanande. 

Hur var det att gå in och spela en ”roll”?

– Att under så lång tid utge sig för att vara någon annan, och att inte heller vara där i rollen som journalist, gör att projektet kryper innanför huden på en. Man är ständigt rädd för att göra snedsteg och att bli påkommen, och man lär dessutom känna de personer man filmar med på helt andra premisser än man är van vid. Det påverkar en.

Vad kan vi förvänta oss att få höra under er föreläsning på Gräv?

– Bland annat mer om vad som driver dessa aktivister, hur man som förälder påverkas av rörelsens budskap och vilka lärdomar vi gjorde under vår tid bland vaccinmotståndarna. Men också mer kring hur och varför vi genomförde wallraffet, liksom en del bakom kulisserna-historier och hur nära det var att vi blev avslöjade

Foto: Janne Danielsson/SVT

Nyhetsarkivet

Missa inte Catherine Belton på Gräv – journalisten bakom boken Putins krets

2021-06-24

Journalisten bakom boken Putins Krets, Catherine Belton, kommer till Gräv 2021. Hon kommer berätta om sina metoder bakom boken – och hur det är att som ... Läs mer

Sista chansen för early bird på Gräv

2021-06-15

Passa på att anmäla dig själv och dina kolleger till Grävseminariet den 10-11 september. Denna och nästa vecka är sista chansen för early bird. Efter midsommar ... Läs mer

För första gången på Gräv – ett eget sportspår

2021-06-12

Matchfixning i världen och i Sverige, lokal korruption och journalisten som tröttnade på att det granskades för lite inom sportens värld. På Gräv i Borås får ... Läs mer

Andrés Villarreal Ayala klar för Gräv i september

2021-06-04

Mexiko är ett av världens farligaste länder för journalister. Trots det riskerar journalister sina liv för att gräva fram sanningen. Andrés Villarreal Ayala har grävt i avancerad ... Läs mer

Hela listan: 28 gräv tävlar om åtta Guldspadar

2021-04-26

Hela listan: 28 gräv tävlar om åtta Guldspadar Fifflande kommunala chefer, konspirationsteoretiskt vaccinmotstånd, rasistiska fotbollsföreningar och helt rättslösa barn. Det avslöjar några av de granskningar som ... Läs mer

Äldre artiklar