Nyhet

För första gången på Gräv – ett eget sportspår

2021-06-12

Matchfixning i världen och i Sverige, lokal korruption och journalisten som tröttnade på att det granskades för lite inom sportens värld. På Gräv i Borås får sportjournalistiken för första gången ett eget spår.

Under Gräv 2021 ska sportjournalister få möjlighet att både nätverka och inspireras. Den danske journalisten Jens Sejer Andersen tröttnade på att det granskades för lite inom idrotten och tog saken i egna händer genom att grunda Play The Game. Möt honom på Gräv i september.

– De senaste tio åren har visat att granskande journalister och visselblåsare kan skaka om sporten och skapa förändring. Tyvärr är alldeles för få medier villiga att ägna resurser åt att gå bakom sportens fascinerande yta, och alltför många journalister är fortfarande nöjda med att ta rollen som entusiastiska fans, säger Jens Sejer Andersen.

Zaihan Mohamed Yusof, Senior Correspondent på The Straits Times, var tidigt ute och avslöjade matchfixning i Singapore och Asien. Han lät sig inte avskräckas trots att hans arbete resulterade i många hot och han fick sin bil vandaliserad flera gånger.

– Hoten visade mig att jag var på väg åt något stort, säger han.

Förutom sina avslöjanden i Straits Times har Zaihan Mohamed Yusof skrivit boken ”Foul! The Inside Story of Singapore Match Fixers”.
I Sverige har matchfixning beskrivits i boken ”Matchfixarna” och författarna Jens Littorin (DN) och Magnus Svenungsson (Uppdrag granskning) berättar om farsoten som tycks omöjlig att stoppa. Går det att komma åt matchfixning?


Jens Littorin och Magnus Svenungsson

Den tyske polisen Michael Bahrs vet. Han är en av dem som avslöjat mest matchfixning i världen, internationella ligor som fixat matcher ända upp i Champions League. Hör honom berätta hur man kartlägger matchfixare och idrottsmän.

Linda Hedenljung avslöjade i Östersunds-Posten korruptionen bakom Östersunds fotbollsklubbs osannolika framgångar. Samtidigt som Grävseminariet arrangeras i Borås pågår i Hovrätten, resultatet av hennes granskning. Den förre ordföranden i ÖFK står åtalad tillsammans med företagare, misstänkta för grova ekonomiska brott när miljontals kronor gått till bland annat fotbollsklubben.

Linda Hedenljung tar en paus från rättegången och deltagarna i Borås får höra henne berätta om sitt arbete med granska och avslöja något som många inte ville höra, sanningen bakom framgångssagan ÖFK.

Övre bilden fr vänster: Zaihan Mohamed Yusof, Linda Hedenljung, Jens Sejer Anderssen, Michael Bahrs

Nyhetsarkivet

Missa inte Catherine Belton på Gräv – journalisten bakom boken Putins krets

2021-06-24

Journalisten bakom boken Putins Krets, Catherine Belton, kommer till Gräv 2021. Hon kommer berätta om sina metoder bakom boken – och hur det är att som ... Läs mer

Sista chansen för early bird på Gräv

2021-06-15

Passa på att anmäla dig själv och dina kolleger till Grävseminariet den 10-11 september. Denna och nästa vecka är sista chansen för early bird. Efter midsommar ... Läs mer

För första gången på Gräv – ett eget sportspår

2021-06-12

Matchfixning i världen och i Sverige, lokal korruption och journalisten som tröttnade på att det granskades för lite inom sportens värld. På Gräv i Borås får ... Läs mer

Andrés Villarreal Ayala klar för Gräv i september

2021-06-04

Mexiko är ett av världens farligaste länder för journalister. Trots det riskerar journalister sina liv för att gräva fram sanningen. Andrés Villarreal Ayala har grävt i avancerad ... Läs mer

Hela listan: 28 gräv tävlar om åtta Guldspadar

2021-04-26

Hela listan: 28 gräv tävlar om åtta Guldspadar Fifflande kommunala chefer, konspirationsteoretiskt vaccinmotstånd, rasistiska fotbollsföreningar och helt rättslösa barn. Det avslöjar några av de granskningar som ... Läs mer

Äldre artiklar