Nyhet

Grävseminariet erbjuder individuell coachning – slipa din idé eller få hjälp med datan

2021-09-08

Har du förrekat en spännande grävidé, men vill ha tips om hur du ska spetsa till den så att redaktörerna flockas runt dig? Eller har du kört fast i en massa data, och lyckas inte få fram avslöjandet du vet borde finnas där? Nu har du chansen att få hjälp och stöd av några erfarna kollegor.

Under programpunkterna Dataakuten och Slipa på din pitch kan du ta med just din fråga eller problem.

– En av grävseminariets viktigaste uppgifter är att vi hjälper varandra. Men det kan vara lite svårt att ställa frågor öppet i en sal med ett problem man har i ett pågående arbete. Därför ville vi nu öppna upp för individuell coachningsäger Sandra Foresti, en av dem som kommer att vara med under programpunkten Dataakuten.

Datakuten (Fredag 11:30-12:30 Sal: Franklin)

Första hjälpen för dina dataproblem. Det kan vara att tolka data, Excel, att få hjälp med en visualisering eller karta, hur ordna datafilen på bästa sätt, hjälp med att dra slutsatser som håller eller helt enkelt tips på bra sätt att hitta och samla data.

Vi matchar din fråga med den som är bäst lämpad att hjälpa dig, och ni får, om du vill, prata enskilt. För deltagare på plats – kom förbi, vi hjälper dig så fort vi kan.

För deltagare online: Klicka på sessionens länk på seminariesajten. Du placeras i väntrum och vi släpper in dig så snart vi kan.

Slipa på din pitch (Lördag 16:15-17:15 Sal: Tacitus)

Du har gjort research, du har en idé, men du inser att den behöver spetsas till för att arbetsledaren/redaktören ska köpa den rakt av, och ge dig tid och resurser. Då är detta tillfälle för dig. Några av landets mest erfarna arbetsledare, med bakgrund i olika medieslag ger dig direkt och spontan feedback på vad som kan slipas till och hur. Förbered dig gärna, tänk igenom vad som är kärnan i din idé och var du vill nå när det är klart.

Denna punkt ges enbart i sal, och det är bara att komma förbi under timmen den pågår. Vi hjälper dig så snart vi kan.

 

Tillgängliga coacher på Dataakuten är:

Helena Bengtsson: Ansvarig för datajournalistik på Gota Medias alla tidningar, tidigare redaktör datajournalistik på SVT och The Guardian. Specialitet: Excel, SQL, hantering av stora datamängder, begära ut data från myndigheter.

Sandra Foresti: Lärare på journalistprogrammet vid Göteborgs universitet, håller i datajournalistikkurser. Specialitet: Excel, allmän datahantering.

Victoria Gaunitz: Researcher SR Ekot, Specialitet: Excel, hantering av stora datamängder, begära ut data från myndigheter.

Helena Löfving: Lärare på journalistprogrammet vid Göteborgs universitet, håller i datajournalistikkurser Specialitet: Visualiseringar och kartor, datavalidering, digital storytelling.

Lotta Sima: Researcher på SVT, statistiker. Specialitet: Statistik och datavalidering.

Aris Velizelos: Researcher på SVT: Specialitet: Geodata, Excel mm

Tillgängliga coacher på Slipa din pitch är:

Snezana Bozinovska: Grävredaktör på Göteborgs-Posten där hon varit med att bygga upp GP:s prisvinnande granskningsgrupp, och börjar inom kort en tjänst som redaktör på Uppdrag granskning. Hon prisades av Publicistklubben för sitt arbete som grävredaktör.

Hans Peterson Hammer:  Redaktör på Uppdrag granskning och arbetar bland annat med att ta beslut om vilka idéer som programmet ska satsa på. Han har belönats med Gyllene dynamon för sina insatser som arbetsledare för prisvinnande granskningar. Senare i höst börjar Hans på en ny tjänst som grävchef på Göteborgs-Posten.

Anna Tiberg: Chef med ansvar för Hem & Hyras nio lokalredaktioner. Till varje nummer av tidningen handleder hon de lokala granskningar som redaktionerna producerar. I år är Hem & Hyra nominerade till Guldspaden med två olika bidrag i magasinsklassen

Nyhetsarkivet

Streamade föreläsningar tillgängliga till den 19 september

2021-09-12

Nu finns alla streamade föreläsningar från Grävseminariet 2021 tillgängliga. Vi hoppas att ni alla som har varit med under helgen har haft lärorika dagar. Nu är ... Läs mer

Guldspadar till 2020 års bästa granskande journalistik – här är alla vinnare

2021-09-11

Wallrafferi bland vaccinmotståndare och spelappar, systemfel som skapar skuggsamhälle och ett par präktiga kommunala skandaler. Det är några av de granskningar som belönades när det attraktiva ... Läs mer

Dag två på Kongresshuset i Borås

2021-09-11

Andra dagen på Grävseminariet har kommit till sitt slut. Tack för två fina seminariedagar. Nu är det bara festen, och Guldspadegalan, kvar! Idag har deltagarna kunnat ... Läs mer

Grävseminariets första dag

2021-09-10

Äntligen är Grävseminariet 2021 igång! Och med det en efterlängtad möjlighet att få träffa kollegor från hela landet. Omkring 250 deltagare är samlade i Borås, och ... Läs mer

Vad kunde media gjort bättre under pandemin?

2021-09-09

PandeMedia – vad kan vi bli bättre på till nästa gång? Coronapanel där forskaren, bloggaren och granskaren ger sina perspektiv på medias agerande under pandemin. ”Nästan ... Läs mer

Äldre artiklar