Nyhet

”Vi vill att fler ska gräva där de står helt enkelt”

2017-11-17

”När journalistiken ifrågasätts från olika håll tycker jag vi ska svara genom att anstränga oss mer och göra ännu bättre journalistik.” Det säger Emma Johansson, general för Gräv18 i Helsingborg. Hon hoppas att många tar chansen och kommer för att lära sig hur man tänker stort när man gräver lokalt.

 Det är det som är temat för Gräv18 – ”Tänk stort – gräv lokalt”

– Vi kommer att ha extra fokus på lokal undersökande journalistik. Vi vet hur viktig den är och hur mycket den uppskattas. Vi vill att fler ska gräva där de står helt enkelt, säger Emma Johansson.

Hon har själv stor erfarenhet av lokalt grävande efter många år i HD/SydsvenskansGrävnav. 2008 var hon med och vann en Guldspade för ett avslöjande hur invandrare diskriminerades av bostadsrättsföreningar i Helsingborg. Som engagerad grävare och nu dessutom grävgeneral hoppas hon att många tar chansen och kommer till Helsingborg i april.

– Alla som har det minsta intresse av granskande journalistik ska komma, säger hon.

– Det gäller inte bara reportrar, arbetsledare ska också ta chansen. Konkret metod och inspiration är en väldigt lyckosam kombination Det blir väldigt mycket nytta för pengarna.

Vad består då denna nytta av? Vad kan man vänta sig? 

– Du kan räkna med att bli rustad inför valet 2018. Vi kommer att ha flera specialpunkter som är skräddarsydda för granskning under valåret, säger Emma Johansson.

– Du kommer att få väldigt många konkreta råd och tips. Du kommer att lyssna på journalister som gör att du genast vill hem och rota i diarier, Facebookgrupper och bolagsregister. Du kommer med största sannolikhet att få en hel del aha-upplevelser och inblick i de smartaste verktygen och sätten att jobba. Och vi kommer att bjuda på genuin Helsingborgskänsla. Om jag var ni skulle jag komma hit redan på torsdagen!

Idag är journalistiken satt under stark press. Annonsintäkterna minskar, journalister ifrågasätts och nätet svämmar över av falska uppgifter, desinformation och propaganda. Då är det viktigare än någonsin att satsa på kvalitet menar Emma Johansson.

– Den granskande, faktabaserade, uthålliga och orädda journalistiken har alltid behövts, men den behövs mer än någonsin nu, Jag tror också det är en fråga om överlevnad – att granska makten och avslöja missförhållanden är angelägen journalistik för många och gör oss relevanta, säger hon.

Jane Andersson

Nyhetsarkivet

Ryska troll och pengarnas väg – Jessikka Aro och Malin Crona klara för Gräv18

2017-12-08

Allt fler programpusselbitar faller på plats. Nu kan vi stolt presentera ytterligare två namn som kommer att medverka vid Gräv18 i Helsingborg.   • Jessikka Aro, från ... Läs mer

Programpunkt: Malin Crona – följ pengarna

2017-12-08

Malin Crona, frilans   Malin Crona är en uppskattad kursledare som på Gräv18 kommer att lära dig följa pengarna. Här får du grunderna i hur du ... Läs mer

Programpunkt: Jessikka Aro – gräv bland desinformation

2017-12-08

Jessikka Aro, Yle   Jessikka Aro granskade ryska trollfabriker och hur deras massproducerade inlägg förändrade det finska debattklimatet på nätet – och blev sedan själv föremål ... Läs mer

”Priset har gett en kick att fortsätta jobba”

2017-12-01

Det lokala grävandet är i fokus på Gräv18 i Helsingborg – i en liten artikelserie möter vi några som lyckats ypperligt med just det. Först ut är ... Läs mer

”Ett perfekt ställe att leta efter spännande lokala gräv och intressanta ämnen”

2017-11-18

Globale Investigative Journalism Conference som i år hålls i Johannesburg är i full gång just nu. Konferensen är utsåld och har samlat 1200 journalister från 140 ... Läs mer

Äldre artiklar