Nyhet

”Numera så finns den här grävkulturen på redaktionen”

2018-01-03

Det lokala grävandet är i fokus på Gräv18 i Helsingborg – i en liten artikelserie möter vi några som lyckats ypperligt med just det. Här möter vi Jenny Widell på SVT Öst.

Med guldspaden för “Hem till varje pris” gjorde SVT Öst ett äkta hattrick. Tre år i rad har redaktionen kammat hem spadarna i kategorien Etermedia lokal. ”Jag tror det finns en grävkultur på redaktionen numera”, säger Jenny Widell, en av årets pristagare.

Guldspadegalan

Vana vinnare: Tina Enström och Jenny Widell, SVT Nyheter Öst, här efter att ha mottagit Guldspaden 2015.

Många grävjobb börjar på samma sätt – det kommer in ett tips. Men inte när det gäller “Hem till varje pris”.
– Vi jobbar ganska sällan utifrån tips, säger Jenny lite överraskande.
– Vi arbetar mycket med fördjupande och agendasättande reportage och det är ofta där gräven börjar. Det är då vi hittar saker som vi vill titta närmare på.

Den här gången började det med att hon och kollegan Tina Enström på var sitt håll gjorde inslag om äldreomsorgen och att det är så svårt att få plats på äldreboenden.
– Då kände vi att vi ville gräva djupare i det här och ta reda på varför den här sortens fall uppstår hela tiden, säger Jenny.

Tina och Jenny jobbade med sitt gräv under ett helt år.
– Inte på heltid givetvis, men återkommande, säger hon.

– Det vi gör när vi jobbar med den här sortens gräv är att vi gör fördjupande inslag som vi publicerar samtidigt som vi samlar in pusselbitar till en större bild. Och så pytsar vi ut inslagen under resans gång. Och det här var ett gräv som växte. Vårt bärande case, Vivi Häggblad som vårdar sin man i hemmet, hade vi inte kontakt med från början. Henne hittade vi under tiden vi grävde.

SVT Öst sände väldigt många nyhetsinslag och det blev också en dokumentär som Tina och Jenny gjorde.
– Vi fick också med oss andra på SVT som gjorde inslag om hur det såg ut på andra håll i landet. När vi sedan sampublicerade så blev det ett väldigt stort genomslag.

Alla inslag samlades på en särskild sida och den fylls på fortfarande. Det här är ett ämne som fortsätter att engagera och som det ständigt finns mer att berätta om.

På alla redaktioner finns det en kamp om resurserna. Det dagliga arbetet ställs mot det långsiktiga. Grävandet kan behöva avbrytas för att det händer nåt akut.
– Det är klart att det finns dagar då man tycker att det är tungt och då man tycker att det inte finns så stor förståelse för det här arbetet, säger Jenny

– Men på det hela taget så tycker jag att det fungerar. Numera så finns den här grävkulturen på redaktionen.

Det kan bli en fjärde spade för SVT Öst. Redaktionen har skickat in ett bidrag även i år. Och Jenny tycker att det är värt allt slit att få jobba på det här sättet.
– Ja, det tycker jag. Det är roligt att få göra något eget och det är roligt att få sätta en egen agenda.

SVT har samlat allt om #hemtillvarjepris på en samlingssida: 

Läs mer om vår serie om lokalt grävande här:  Kristian Alm på Norra Halland: ”Priset har gett en kick att fortsätta jobba”

Jane Andersson

Nyhetsarkivet

Över 160 bidrag gör upp om sju guldspadar

2018-01-18

När fönstret för att tävla om årets Guldspadar nu är stängt har drygt 160 bidrag lämnats in. Nu börjar juryns tuffa men inspirerande arbete med att utse ... Läs mer

Programpunkt: Johanna Bäckström Lerneby – bortom poliskällorna

2018-01-04

Bortom poliskällorna. Prisbelönta kriminaljournalisten Johanna Bäckström Lerneby är chef för Aftonbladets rättsredaktion och håller en hands-on-föreläsning om hur man hittar och får ut dokumenten inom polisen ... Läs mer

”Numera så finns den här grävkulturen på redaktionen”

2018-01-03

Det lokala grävandet är i fokus på Gräv18 i Helsingborg – i en liten artikelserie möter vi några som lyckats ypperligt med just det. Här möter vi ... Läs mer

”Man blir aldrig färdig som journalist”

2017-12-22

Julen kom lite tidigare på SVT Lokala Nyheter Skåne. Redaktionschef Göran Eklund slog till på tolv biljetter till Gräv 18. Det innebär att en stor del ... Läs mer

Ryska troll och pengarnas väg – Jessikka Aro och Malin Crona klara för Gräv18

2017-12-08

Allt fler programpusselbitar faller på plats. Nu kan vi stolt presentera ytterligare två namn som kommer att medverka vid Gräv18 i Helsingborg.   • Jessikka Aro, från ... Läs mer

Äldre artiklar