Nyhet

”Att gräva är en lagsport”

2018-01-23

Det lokala grävandet är i fokus på Gräv18 i Helsingborg – i en liten artikelserie möter vi några som lyckats ypperligt med just det. Här möter vi Martin Jönsson på P4 Väst.

Ha den lilla människan i fokus. Ta inte det stora greppet för tidigt och kom ständigt tillbaka till dem det gäller. Det var framgångsreceptet för P4 Väst när det gäller grävet kring en tandläkarmottagning med problem.

Tipset hade funnits på redaktionen ett tag när Martin Jönsson fick uppdraget att ringa upp tipsaren. Det var början på ett långt grävarbete för honom och kollegan Richard Veldre.

– Vi visste ganska tidigt på idéstadiet att det här var en historia som skulle hålla. Vi fick stöttning både från våra chefer och från resten av redaktionen. Det är jätteviktigt om man ska lyckas, säger Martin Jönsson.

Martin och Richard jobbade i två månader på heltid med grävet. Insamlingen tog en månad och sen tog det ytterligare en månad att producera och sända ut. Den tiden gick att avsätta, trots att P4 Väst är en av de minsta P4-stationerna med bara runt 20 personer som ska fylla mycket sändningstid.

– Vi klarade det genom att redaktionen var överens om att vi skulle gå ner i ambitionsnivå under den tiden som vi jobbade med tandvårdsskandalen, säger Martin.

Han menar att det här är en viktig del av grävandet. Att alla förstår att det har ett pris.

– När man har identifierat sin idé och ser att den håller, då har man ett val att göra. Man måste vara medveten om att det kostar att gräva. Det kostar tid och kraft. Vill man fortfarande satsa efter den diskussionen så kan man gå vidare. Att gräva är en lagsport. Det krävs att hela redaktionen är med och stöttar. Annars går det inte, säger han.

Och det gäller att ha ett tydligt fokus i själva grävandet. Tandläkarmottagningen som granskades gjorde undermåliga behandlingar som drabbade patienterna. Och det var just till de drabbade som Martin och Richard återvände gång på gång.

– Richard var väldigt bra på att hela tiden föra tillbaka arbetet till dem som det verkligen handlade om. Det är så lätt att lyfta blicken för tidigt, att vilja ta det stora greppet och dra upp det stora linjerna. Men här ville vi verkligen bokstavligt talat in i munnen på folk.

Alla känner sig lite utelämnade där i tandläkarstolen och vi har väldigt lite att sätta emot när tandläkaren säger att det ena eller andra behöver göras. Därför var det många som kunde identifiera sig med de drabbade patienterna. Det kom hela tiden till nya berättelser och case. Martin och Richard gjorde ett 60-tal intervjuer. Totalt blev grävet till ett 20-tal nyhetsinslag och flera långa reportage.

Tandvårdsskandalen nominerades till en Guldspade i klassen Etermedia lokal, men det var SVT Öst som till slut tog hem spaden.

– Jag var väldigt besviken efteråt. Det är klart att man vill vinna. Jag minns att jag la ner diplomet i källaren, jag ville inte titta på det. Men priset betydde mycket för redaktionen, både internt och externt. Och jag har alltid varit sugen på att gräva. Det är jag fortfarande, säger Martin Jönsson.

Läs och lyssna mer om tandvårdskandalen här.

 

Jane Andersson

 

Läs de tidigare delarna om lokalt grävande här:

 • Jenny Widell, SVT: ”Numera så finns den här grävkulturen på redaktionen”

• Kristian Alm, Norra Halland: ”Priset har gett en kick att fortsätta jobba”

 

Nyhetsarkivet

Passa på – en februarideal!

2018-02-02

Vill du gå på både Gräv18 och datajournalistikkonferensen NODA? Men tror att du måste välja? Det behöver du inte. Gräv18 och NODA presenterar nu ett erbjudande: ... Läs mer

Värm upp med ”Spotlight” innan Gräv18

2018-01-28

Kvällen innan Gräv18 startar vankas det filmvisning på Dunkers Kulturhus. För alla som är på plats i Helsingborg redan på torsdagen (den 12 april) visar vi ... Läs mer

Granska ekobrott, den digitala maffian och nästan utan spår

2018-01-24

Listan över klara programpunkter på Gräv18 blir allt längre. Nu kan vi stolt presentera tre nya.  Vad har Åsa Erlandsson, Stefan Lundberg, Christian Zittenbaum, Axel Gordh Humlesjö och Kristoffer ... Läs mer

Programpunkt: Granska ekobrott

2018-01-24

Stefan Lundberg, Ekobrottsmyndigheten, Christian Zittenbaum, Bisnode (Infotorg) Falska årsredovisningar, oseriösa upphandlingar och bolagstömningar. Kriminella använder i allt högre grad företag som brottsverktyg. Bakom uppläggen döljer sig ... Läs mer

Programpunkt: Granska den digitala maffian

2018-01-24

Axel Gordh Humlesjö, SVT, Kristoffer Örstadius, DN Den digitala brottsligheten är global, omfattande – och ansiktslös. Hur spårar man pengaflöden i den nya megavalutan Bitcoin? Hur ... Läs mer

Äldre artiklar