De nominerade är…

23 bidrag i sju olika klasser – här

är alla Guldspade-nominerade

Konkurrensen är minst sagt knivskarp. Att lägga vantarna på en guldspade är ingen enkel sak.

Priserna delas ut under Guldspadegalan lördag den 14 april i Helsingborg arena.

De nominerade berättar:

De nominerade kommer att berätta om sina grävjobb under de två seminariedagarna.

Alla föreläsningarna (förutom en) kommer att hållas i Gerdas sal.

Info om tid står under respektive punkt nedan. (Hela programmet som pdf hittar du här.)

 


 

BOK

• Tio trasiga teorier om ekonomi. Knut Kainz Rognerud (Leopard).

Ambitionen var att granska och belysa tio ekonomiska teorier och modeller som har och har haft stort inflytande över ekonomisk politik inom EU och USA de senaste decennierna. Slutsatsen var att teorierna var betydligt skakigare än vad de marknadsförts som. LÄS MER HÄR.

Knut Kainz Rognerud är anställd som undersökande ekonomijournalist vid Sveriges Television. Jobbar på SVT Nyheter men även gjort jobb för Uppdrag Granskning och Dokument Inifrån. Vunnit en guldspade tidigare. Var nominerad till Monte Carlos Guldnympf 2016.

• Det som aldrig fick ske: skolattentatet i Trollhättan. Åsa Erlandsson (Norstedts).

Åsa Erlandsson vann nyligen Stora Journalistpriset för sin bok om skolattentatet i Trollhättan. I boken avslöjar hon det hemliga avskedsbrevet som polisen missade, bristerna i utredningen, journalisternas berättelse som visade sig vara en världsomspännande mediaanka – och vem Sveriges värsta skolmördare egentligen var bakom sin mask. LÄS MER HÄR.

Åsa Erlandsson är journalist, författare och redaktör för tidningen Svensk Polis. Hon startade karriären på lokaltidningarna Barometern och Norrköpings Tidningar och har sedan arbetat på Dagens Nyheter, Metro, Aftonbladet, Dagens Medicin och Vårdfokus. Hon bar nominerad till Guldspaden 2015 och Årets journalist 2016. 2017 vann hon Stora Journalistpriset i kategorin Årets berättare.

• Nätverket – Södertäljemaffians uppgång och fall. Baris Kayhan (Norstedts).

Morden i Södertälje sätter igång en av Sveriges största polisutredningar genom tiderna. Boken gör en djupdykning i den kriminella organisationen “Södertäljenätverket”, dess medlemmar och historia, och händelserna som ledde fram till mord och fängelse. LÄS MER HÄR.

Baris Kayhan har jobbat på Sveriges Radio i flera år som grävande journalist med inriktning mot organiserad och ekonomisk brottslighet. Vann en Guldspade 2013 för sina avslöjanden kring Panaxia/AIK-härvan. 

De nominerade berättar: lördag kl 10.15-11.15 (plats Gerdas sal)


 

NYTÄNKARE

• Cykelbuden – Sveriges första live-raff. Erik Wisterberg och Jon Mauno Pettersson (Breakit).

Kan man beställa mat till dörren med gott samvete? Med den frågan inledde Breakit grävet kring matapparna Uber Eats och Foodora. Reportern tog anställning som cyklande matbud – och fick en timlön på 39 kronor. Granskningen livesändes delvis på Facebook där reportern svarade på publikens frågor i realtid. LÄS MER HÄR.

Erik Wisterbert är reporter på nyhetssajten Breakit. Har jobbat med ekonomijournalistik i tio år och nominerades 2017 till ”Årets journalist”.

Jon Mauno Pettersson är nyhetschef på Breakit.se. Arbetade tidigare på Dagens industri. Skriver idag på en bok om den “nya affärsvärlden” tillsammans med Erik Wisterberg.

• Trådlös stöld. Rufus O Jägemar och Niklas Gedda (SVT Nyheter Uppsala).

Ett nytt sätt att ta betalt med kort har börjat införas i Sverige. Sättet beskrivs som snabbt, enkelt och säkert. Men SVT:s test visar att den nya tekniken öppnar för risker, då den möjliggör för kopiering av ditt kortnummer – på ett sätt som tidigare inte varit möjligt. LÄS MER HÄR

Rufus O Jägemar är redaktör och reporter på SVT Nyheter Uppsala. Har tidigare arbetat på P4 Gotland, TV4 Nyheterna och SVT Dold. Vann SVT:s Sverigepris “Stjärna på G” 2016 och SVT:s Sverigepris “Konstruktiv journalistik” 2018.

Niklas Gedda är reporter och videospecialist på SVT Nyheter Uppsala. Har tidigare arbetat på UNT, Östgöta Correspondenten och Motala Tidning. Vann UNT.s pris “Årets journalist” 2012 och SVT.s Sverigepris “Konstruktiv journalistik” 2018.

De nominerade berättar: lördag 13.30-14.30 (plats: Gerdas sal)

 


 

MAGASIN

• Mörkade risker kärnavfall. Kerstin Lundell (Sveriges Natur).

Sveriges Natur avslöjade hur risker med kärnavfall mörkades. Riskerna hade lyfts fram av medarbetare på Strålsäkerhetsmyndigheten men inte presenterats av myndigheten, inte heller för domstolen inför den största miljöprövningen i Sverige. LÄS MER HÄR.

Kerstin Lundell är författare och frilansare för Sveriges Natur och även tidningen Miljö och Utveckling. Har tidigare vunnit en guldspade för boken Affärer i blod och olja.

• Det nya Samhall. David Lundmark, Jonas Löfvenberg och Marcus Derland(Dagens Arbete).

Meningen med statliga Samhall är att bygga upp människor med meningsfull sysselsättning. Dagens Arbete avslöjade hur sjuka och arbetsskadade bryts ner av stress och farliga jobb. Reportrarna bakom granskningen spårade militära granater och tog sig in i tung återvinningsindustri. LÄS MER HÄR.

David Lundmark tog examen i bildjournalistik vid Nordens Fotoskola 2015. Arbetar som fast fotograf på Dagens Arbete. 2018 mottog han utmärkelsen Årets bild. Har tidigare arbetat som svetsare och byggnadsarbetare.

Jonas Löfvenberg har jobbat på allt från kvällspress till olika fackförbundstidningar. Är idag reportervikarie på Dagens Arbete. Utöver hans skrivna journalistik så kan du höra honom i intervjupodden Forskarpodden.

Marcus Derland har under tio år jobbat med undersökande journalistik på Dagens Arbete. Har nominerats till Guldspaden nio gånger och vunnit två gånger.

De nominerade berättar: fredag kl 14.30-15.30 (plats: Gerdas sal)

• Inkasso. Johan Frisk (Faktum).

Företag utan verksamhet, företrädda av personer som inte existerar, har använts för att lura på redan skuldsatta personer nya skulder för lån de inte har tagit. Det handlar om hundratals personer och skulder för tiotals miljoner. Faktum har berättat hur det här har gått till, och har också avslöjat att Kronofogden har betalat ut drygt 782 000 kronor till ett företag utan inkassotillstånd och med företrädare som inte existerar. LÄS MER HÄR.

Johan Frisk är grävreporter på Faktum och frilansjournalist med fokus på grävande research, längre reportage och vetenskapsjournalistik.

De nominerade berättar: lördag kl 9.00-10.00 (plats: Gerdas sal)

 


 

MINDRE DAGSTIDNING

Flyktingadvokaterna. Eva Klint Langland (Gotlands Allehanda).

En flyktingpojkes historia om en slarvig och ansvarslös advokat blev början på en granskning av samtliga juridiska ombud som anlitas av Migrationsverket. Enskilda advokater kunde ha hundratals ärenden, så många att de blandade ihop klienter med varandra. Granskningen hittade också fall där advokater som anmälts till Advokatsamfundet av Migrationsverket, fortsatte att få nya klienter av samma myndighet. LÄS MER HÄR.

Eva Klint Langland är reporter som har grävt i många år på Gotlands Allehanda.

• Nordfrontfilerna. Eigil Söderin och Anton Borgström (Dagens ETC)

ETC avslöjade att 16 sverigedemokratiska politiker och två folkvalda moderater i hemlighet varit medlemmar och gett ekonomiskt stöd till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Granskningen avslöjade också en moderat som i hemlighet finansierat nazister under 13 års tid och en KD-politiker som beställt propagandamaterial från NMR. LÄS MER HÄR.

Eigil Söderin är grävansvarig på Dagens ETC.

Anton Borgström är redaktör för nyhetsmagasinet ETC.

De nominerade berättar: fredag kl 11.15-12.15 (plats: Gerdas sal)

• Trollfabriken. Mathias Ståhle (Eskilstuna-Kuriren).

De lurar till sig intervjuer med hjälp av fejkade identiteter. Syftet: sprida främlingsfientlighet och hat mot politiker, opinionsbildare, journalister och vanligt folk. Med anonyma profiler i olika sociala medier gick Eskilstuna-Kuriren bakom kulisserna hos Granskning Sverige – en av landets ledande främlingsfientliga propagandacentraler. LÄS MER HÄR.

Mathias Ståhle är reporter på Eskilstuna-Kuriren. Han har nominerats till guldspaden sex gånger och vunnit två. Nominerades till Stora journalistpriset 2017 och har vunnit flera journalistpriser för sitt avslöjande om den svenska trollfabriken.

De nominerade berättar: lördag kl 09.00-10.00 (plats: Gerdas sal)


STORSTADSTIDNING

• Bussfusket. Erik Magnusson och Dan Ivarsson (Sydsvenskan)

Granskningen visade att bussbolaget Bergkvarabuss verkstad systematiskt slarvade med reparationerna. De fuskade medvetet med besiktningar och arbetstider. Arbetsmiljön var hård och stressig och rumänska gästarbetare inkvarterades i ett ombyggt stall inne på verkstadsområdet. Källor gav en detaljerad och samstämmig bild av hur skolbussar, linjebussar och turistbussar reparerades så att de blev farliga i trafiken. LÄS MER HÄR.

Erik Magnusson är politikreporter på Sydsvenskan. Journalist sedan 1978. Har tidigare jobbat på Arbetet, Expressen, SvD, DN, Tempus och SVT. Har skrivit tio böcker, bland annat om Palmemordet, Säpo och svensk badortshistoria. Är nu guldspadenominerad för femte gången. Har vunnit priset i klassen storstadspress tre gånger tidigare.

Dan Ivarsson är reporter i grävnavet på HD Sydsvenskan. Har tidigare jobbat på Kvällsposten och Sveriges Radio. Han har tidigare vunnit en Guldspade och varit nominerad ytterligare två gånger.

• 18 kvinnor anklagar Kulturprofil för övergrepp. Matilda Gustavsson (Dagens Nyheter).

Arton kvinnor anklagar en central person i svenskt kulturliv för sexuella trakasserier och övergrepp. Mannen har nära band till Svenska Akademien och granskningen blottlägger hur tunga kulturpersonligheter och institutioner år ut och år in möjliggjort hans beteende. Det är en publicering som bryter decennier av tystnad och som skakar den svenska kulturvärlden i grunden. LÄS MER HÄR.

Matilda Gustavsson är reporter på Dagens Nyheter, där hon ofta uppmärksammats för sin porträttjournalistik. Tilldelades år 2016 Publicistklubbens pris Guldpennan.

De nominerade berättar: fredag kl 10.00-11.00 (plats: Gerdas sal)

 

• Allra-skandalen. Joel Dahlberg (Svenska Dagbladet)

Granskningen av PPM-förvaltaren Allra är en berättelse om hur en handfull finansentreprenörer i ett avancerat lurendrejeri plockade pensionsspararna på hundratals miljoner kronor. Det är också en berättelse om hur de lyckades charma flera framstående personer inom både politik och näringsliv in i Allras styrelse. LÄS MER HÄR.

Joel Dahlberg är journalist på Svenska Dagbladet och har nära 30 års erfarenhet av ekonomijournalistik. Han har tidigare arbetat på Reuters, Dagens Industri och Dagens Nyheter. Har skrivit tre böcker och nominerades 2017 till Stora Journalistpriset.

• IT-skandalen på Transportstyrelsen. Kristoffer Örstadius och Mikael Holmström (Dagens Nyheter).

IT-skandalen har visat på djupa missförhållanden i hur staten hanterar hemliga uppgifter. Transportstyrelsen bröt mot flera lagar och regler när de lät sekretessbelagda register vara öppna för icke-säkerhetsprövade tekniker i utlandet. Avslöjandet utlöste en regeringskris och har lett till att 13 ansvariga personer avgått, varav två ministrar. LÄS MER HÄR.

Kristoffer Örstadius arbetar med grävande journalistik på DN. Inriktad på granskningar som kombinerar gräv och programmering. Har tilldelats en rad utmärkelser, bland annat Guldspaden och Stora journalistpriset.

Mikael Holmström är säkerhetspolitisk reporter på DN. Har bevakat säkerhetspolitiska frågor i över 30 år och tilldelats en rad utmärkelser, bland annat Guldspaden och Svensk Tidskrifts pris.

De nominerade berättar: lördag kl 16.00-17.00 (plats: Gerdas sal)

 


 

 ETERMEDIA LOKAL

• Skönhetsgranskningen. Valeria Helander (SVT Nyheter Väst).

Granskningen avslöjade att flera skönhetssalonger i Göteborg och Angered ljuger för sina kunder om att personalen som ger injektionsbehandlingar är legitimerade sjuksköterskor/läkare/barnmorskor eller har en högre akademisk utbildning. SVT har med hjälp av bland annat wallraffande även kunnat bevisa att minst en skönhetssalong i Göteborg köper botox olagligt på nätet och att oseriösa salonger erbjuder kurser i hur man ger injektioner där eleverna får träna på kycklingfiléer. LÄS MER HÄR.

Valeria Helander är reporter på SVT Nyheter Väst. Har arbetat på Uppdrag granskning, Dold, Göteborgs-Posten, Sveriges Radio och Faktum. 2016 vann hon guldspaden för en granskning av tolkförmedlingar.

• Radikalt fiasko. Olle Palm, Helena Petersen Schön och Ylva Esping (SVT Nyheter Skåne).

Målen var högt ställda och pengarna flödade in i prestigeprojektet “Våra Liv”. 150 radikaliserade malmöungdomar skulle identifieras och sedan omvändas. Efter ett år hade man bara hittat en ung kille – som ville slåss för kvinnors rättigheter. Granskningen blottlade ett ekonomiskt missbruk av allmänna medel. Avslöjandet ledde till att Malmö stad bröt samarbetet och flera finansiärer kräver nu tillbaka sina pengar. LÄS MER HÄR.

Olle Palm är reporter på SVT Nyheter Skåne. Guldspadenominerad 2015 för granskningen “Aspiranten”.

Helena Petersen Schön är redaktör och researcher på SVT Nyheter Skåne. Vinnare av SVT:s Sverigepriset för Groomninggranskningen 2015.

Ylva Esping leder SVT:s grävnav i region Syd. Tidigare på Sveriges Radio och Uppdrag Granskning. Guldspadenominerad 2015 för granskningen “Aspiranten”. Vinnare av SVT:s Sverigepriset för Groomninggranskningen 2015.

 De nominerade berättar: fredag kl 11.15-12.15 (OBS plats: Henrys sal)

• Visselblåsaren. Mattias Rapp, Bodil Ljungberg och Martin Trygg (SVT Nyheter Dalarna).

Våren 2017 kom ett visselblåsarärende in till Falu kommun. En hög chef pekades ut som korrupt men friades till stor del av revisorerna. Vad var det egentligen som låg bakom? SVT Nyheter Dalarna började gräva och hittade en historia om otillåtna upphan LÄS MER HÄR.

Mattias Rapp är redaktör på SVT Dalarna. Var den som avslöjande PEAB- affären som detta gräv tar avstamp i. Kan allt om obskyra jeansmärken.

Bodil Ljungberg är reporter på SVT Dalarna och en mästare på att berätta historier i TV-format med människor i fokus. Har under året blivit något av en fantom på längdskidor.

Martin Trygg är reporter på SVT Dalarna. Gillar lokaljournalistik och gräver där han står. Före detta kock och musikvetare med fler hemliga musikprojekt än han kan räkna.

De nominerade berättar: fredag kl 15.45-16.45 (plats: Gerdas sal)

 


 

ETERMEDIA RIKS

• Extremisternas miljonbedrägerier. Emelie Rosén, Victoria Gaunitz och Maria Blomquist (SR Ekot).

Svenska och danska staten har lurats på över 100 miljoner kronor i en internationell härva av momsbedrägerier, där pengar misstänks ha gått till terrorism. Genom att följa spåren kan Ekot tillsammans med Danmarks Radio och Jyllands-posten visa att samma bolag, adresser, bulvaner och andra bolagsföreträdare återkommer. De centrala personerna återfinns inom den våldsbejakande islamismen. Ekot följer en del av pengarna hela vägen till en terrorcell i spanska Melilla. LÄS MER HÄR.

Emelie Rosén kom till Ekot som praktikant 2015, och har sedan dess stannat kvar. Sedan ett år tillbaka jobbar hon i Ekots grävgrupp. Emelie har tidigare bott och arbetat i Östafrika, främst Uganda.

Victoria Gaunitz jobbar i Ekots grävgrupp, Sveriges Radio som researcher, inriktad på datajournalistik. Fått Stora journalistpriset i kategorin Årets förnyare för Valpejl (tillsammans med SVT). Nominerades till en Guldspade 2015. Dokumentären ”Den legitimerade brottslingen” vann guld i den internationella radiofestivalen, New York Festivals 2015.

Maria Blomquist är kriminalreporter på Ekot och har gjort flera stora och uppmärksammade granskningar. Tidigare har hon varit på P4 Stockholm, TV4 Nyheterna och TT.

De nominerade berättar: fredag kl 15.45-16.45 (plats: Gerdas sal)

• FN och övergreppen del 1 och 2. Joachim Dyfvermark, Karin Mattisson och Sven Bergman (SVT Uppdrag granskning).

Det har beskrivits som en av FN största kriser i modern tid – Kompassaffären och avslöjandet om sexuella övergrepp, där förövarna är soldater och civila i fredsbevarande tjänst. Uppdrag gransknings team tog vid när nyhetsjournalisterna checkat ut och kunde avslöja hur FN-ledningen fortsatte att smutskasta Kompass, trots att externa utredningarna friat honom.

Uppdrag granskning visade också på omfattande och systematiska sexuella övergrepp, framförallt i Centralafrikanska republiken (CAR), men också på Haiti. Och att FN:s organ UNICEF ljög när man hävdade att man tagit hand om offren. LÄS MER HÄR.

Joachim Dyfvermark är reporter och producent på Uppdrag granskning. Har vunnit en lång rad svenska och internationella priser.

Karin Mattisson är reporter och programledare på Uppdrag granskning sedan drygt tio år tillbaka. Har ett stort antal nomineringar till en rad priser, till exempel Kristallen, Guldspaden och Stora journalistpriset, för olika reportage. Fick Publicistklubben Västras stora pris 2017.

Sven Bergman är reporter och producent på Uppdrag granskning. Har vunnit en lång rad svenska och internationella priser.

 

• Hundfabriken. Markus Alfredsson, Angela Wiese Edeler, Victoria Gaunitz, Anne Skjerning och Mikael Sjödell (SR Kaliber).

Försvarsmakten startade ett världsunikt projekt för att avla fram tjänstehundar och köpte in schäfrar för mångmiljonbelopp. Men det gjordes ingen offentlig upphandling. Kaliber kunde avslöja att en hundhandlare i Danmark tjänade stora pengar på att köpa schäfertikar billigt i Tyskland och sälja dem dyrt till Försvarsmakten – de flesta för över 200 000 kronor styck. Hundhandlaren visade sig vara personligen bekant med en tjänsteman på Försvarsmakten. Dessutom visade sig många av hundarna vara odugliga för avel. LÄS MER HÄR.

Markus Alfredsson är producent och reporter på Kaliber. Har arbetat på Sveriges Radio sedan 2012, tidigare på P4 Sjuhärad, P1-dokumentär och vikarierande Afrikakorrespondent. Har vunnit en Guldspade och även fått Röda Korsets journalistpris.

Angela Wiese Edeler jobbar som studioreporter på Ekot. Har varit med och vunnit stora Radiopriset en gång, när P4 Kronoberg fick det för bevakningen av stormen Gudrun 2005.

Victoria Gaunitz jobbar i Ekots grävgrupp, Sveriges Radio som researcher, inriktad på datajournalistik. Fått Stora journalistpriset i kategorin Årets förnyare för Valpejl (tillsammans med SVT). Nominerades till en Guldspade 2015. Dokumentären ”Den legitimerade brottslingen” vann guld i den internationella radiofestivalen, New York Festivals 2015.

Anne Skjerning är undersökande reporter på Danmarks Radio. Har tidigare arbetat som undersökande reporter och redaktör på undersökande researchcentret Danwatch och nyhetsreporter på dagliga affärstidningen Børsen med fokus på ekonomisk brottslighet. Anne har också tidigare varit extern föreläsare i data- och undersökande journalistik på Roskilde Universitet. Hon har tidigare nominerats till danska FUJ-priset och Prix Europa.

Mikael Sjödell har jobbat som reporter på Kaliber sedan 2011. Genom åren även varit på Ekot som reporter, vikarierande utrikeskorrespondent i Asien och programledare för Studio Ett.

De nominerade berättar: lördag kl 11.30-12.30 (plats: Gerdas sal)

• Stockholmsterroristen. Emelie Rosén, Victoria Gaunitz, Babak Parham och Andreas Hedfors (SR Ekot).

Genom Open Source Intelligence, ryska och uzbekiska sociala medier och med exklusiv språkkompetens kunde Ekot avslöja unika uppgifter om den misstänkta Stockholmsterroristens bakgrund och radikalisering. Avslöjandena började publiceras redan de första dagarna efter attentatet. Det handlar bland annat om extremistiska nätverk på den ryska sociala medier-tjänsten Odnoklassniki, och en jihadistisk träningssajt. LÄS MER HÄR.

Emelie Rosén kom till Ekot som praktikant 2015, och har sedan dess stannat kvar. Sedan ett år tillbaka jobbar hon i Ekots grävgrupp. Emelie har tidigare bott och arbetat i Östafrika, främst Uganda.

Victoria Gaunitz jobbar i Ekots grävgrupp, Sveriges Radio som researcher, inriktad på datajournalistik. Fått Stora journalistpriset i kategorin Årets förnyare för Valpejl (tillsammans med SVT). Nominerades till en Guldspade 2015. Dokumentären ”Den legitimerade brottslingen” vann guld i den internationella radiofestivalen, New York Festivals 2015.

Babak Parham har arbetat på Radio Sweden sedan 2015. Utöver arbetet på den persiska redaktionen har han gjort reportage på svenska för Sveriges Radios nyhetsredaktion Ekot, Kultur och Konflikt. Babak har tidigare arbetat med dokumentärfilm och har en bakgrund som skribent för en av Irans mest lästa satirtidningar under 00-talet.

Andreas Hedfors har förutom en bakgrund på Sveriges Radio, också jobbat för exempelvis TT och Uppdrag Granskning. Med sitt avslöjande om hur landshövdingen på Gotland hanterade strandskyddsfrågor vann han 2010 en Guldspade för P4 Gotland.

• Fallet Kevin. Johannes Hallbom, Jakob Larsson, Anna Nordbeck, Dan Josefsson, Johan Bjerkner, Emil Engerdahl och Lars Granstrand (SVT Dokument inifrån).

För första gången berättades hela historien om hur det gick till när två bröder pekades ut som ansvariga för mordet på 4-åriga Kevin i Arvika, 1998. Under 19 år hade polisens slutsats i det världsunika fallet stått oemotsagd, och polisarbetet hade hyllats. Men hur det hade gått till när de då 5- och 7-åriga bröderna Robin och Christian skulle ha erkänt ett mord, hade under alla år dolts och sekretessbelagts. ”Fallet Kevin” blottlade hur djupt problematiska förhörsmetoder och en havererad polisutredning felaktigt pekade ut två små barn som mördare, och berövade dem på deras barndom. LÄS MER HÄR.

Johannes Hallbom arbetade vid Sveriges Radio innan han 2013 kom till Dokument inifrån och Sveriges Television. Där har han bland annat jobbat med “Experimenten”, om kirurgen Paolo Macchiarini. Har tidigare vunnit Guldspaden och Stora Journalistpriset.

Jakob Larsson har jobbat som researcher för Dokument inifrån sedan 2013, bland annat med “Fallet Kevin” och “Experimenten”. Bor i Visby och har tidigare med kollegor vunnit Guldspaden och Stora Journalistpriset.

Anna Nordbeck är sedan 2013 undersökande reporter på SVT.s Dokument inifrån. Har även arbetat med den prisbelönta serien Experimenten om kirurgen Paolo Macchiarini. Vinnare av Stora journalistpriset, Guldspaden och det vetenskapsjournalistiska priset AAAS Kavli Awards. Tidigare chefredaktör för magasinen Rum Hemma och OM.

Dan Josefsson är frilansande journalist och författare. Har vunnit Stora Journalistpriset tre gånger och Guldspaden två gånger. 2014 belönades han med Johan Hansson-priset för boken “Mannen som slutade ljuga. Berättelsen om Sture Bergwall och kvinnan som skapade Thomas Quick”.,

Johan Bjerkner är filmklippare och prisbelönt dokumentärfilmare (IDFA, PRIX Europa, Capalbio International Filmfestival, PRIX CIVIS). Med knivskarp känsla för tempo och rytm mejslar han fram historier i absolut världsklass.

Emil Engerdahl är redigerare och manusredaktör vid Dokument inifrån och arbetar med att utveckla berättandet i granskande journalistik. Han har redigerat filmer som vunnit Stora journalistpriset tre gånger, Kristallen tre gånger och Guldspaden två gånger.

Lars Granstrand är fotograf vid Dokument inifrån som stått bakom kameran vid flera av de stora svenska avslöjandena. På hans meritlista finns bland annat Thomas Quick, Experimenten, och Fallet Kevin.

De nominerade berättar: lördag kl 14.45-15.45 (plats: Gerdas sal)

 


 

Hedersomnämnande till:

– Eva Buskas, nyhetschef på Gotlands Allehanda

Motivering:

För att med en speciell utbildningsinsats ha höjt hela redaktionens grävkompetens och därmed också nivån på vardagsjournalistiken.”

Eva Buskas är nyhetschef och ansvarig utgivare på Gotlands Allehanda. Driver sedan flera år en medveten grävstrategi på tidningen. Har tidigare jobbat som reporter med flera gräv i bagaget på Helsingborgs Dagblad och Aftonbladet.