Gräv 2017

Föreningen Grävande Journalisters årliga grävseminarium är en av de största och mest uppskattade träffarna för svenska journalister. Här samlas journalister från både Sverige och andra länder för att föreläsa om grävande journalistik och utbyta erfarenheter från jobb som gjorts och områden som bevakats.

Seminariet avslutas med prisutdelning av årets Guldspadar.

Gräv 2017 hålls på Uppsala Konsert & Kongress i Uppsala den 7-8 april. Mer om programmet kommer du att kunna läsa om senare.

Biljetterna till Gräv 2017 släpps den 14 november.

Guldspaden

Guldspaden delas ut av Föreningen Grävande Journalister till: ”de journalister – verksamma i svenska medier – som genom engagerad och kunnig journalistik avslöjat eller skildrat väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte kände till. Undersökningen skall vara ett originalarbete, självständigt genomförd”.

En fristående jury* bedömer de bidrag som skickas in. Vinnande bidrag får en statyett i brons av konstnären Mats Lodén, samt diplom till alla som varit med i arbetet.

Prisutdelningen sker i samband med Gräv 2017 i Uppsala.

Deadline för att skicka in bidrag är i början på januari.

Juryn består inför Gräv 2017 av:

Bertholof Brännström, sammankallande

Christine Hultin Treutiger

Per Lärka

Johan Åsard

Christer Fridén

Berit Önell

Karen Söderberg

Jan Axelsson

Sanna Volny

Klassindelning
Guldspaden delas ut i sju klasser: etermedia riks och lokal, magasin, storstadstidning, mindre dagstidning och bok. Sedan 2016 finns också en tävlingsklass som heter Nytänkare. Bokpriset instiftades 1996 i samarbete med tidningen Svensk Bokhandel. Tidningen sponsrar Guldspadestatyetten och juryns omkostnader i arbetet med denna prisklass.

 

Kontakt

Grävgeneral för Gräv 2017 är Fouad Youcefi: fouad.privat@gmail.com

Ansvarig för webb/sociala medier är Albin Wiman: albinwiman@gmail.com