Här är hela programmet

Scrolla ner och läs om alla programpunkter på Gräv18

• Här finns programmet som pdf

"/

 


HELA PROGRAMMET SOM LISTA: 

Lördag kl 9.00-10.00

 

• Granska den digitala maffian

Axel Gordh Humlesjö, SVT och Kristoffer Örstadius, DN

Hur spårar man pengaflöden i megavalutan Bitcoin? Hur avslöjar man identiteter på personer bakom hemliga twitter-konton? Axel Gordh Humlesjö och Kristoffer Örstadius har kommit längre än polis och säkerhetstjänster.
Plats: A-hallen, kl 9.00-10.00

LÄS MER

 

• Gräv fram ännu mer i sociala medier (Obs! Nya föreläsare)

Emelie Rosén, reporter i Ekots grävgrupp och Sveriges Radios sociala medierexpert Robert Jacobsson.

Hon fokuserar på hur man praktiskt gräver med verktygen och han förklarar hur verktygen funkar.
Plats: Henrys lounge, kl 9.00-10.00 (Ingår i Kom-igång-paketet)

 

• Nominerade berättar: Magasin och Mindre dagstidning

Inkasso. Johan Frisk, Faktum

Företag utan verksamhet, företrädda av personer som inte existerar, har använts för att lura på redan skuldsatta personer nya skulder för lån de inte har tagit. Det handlar om hundratals personer och skulder för tiotals miljoner. Faktum har berättat hur det här har gått till, och har också avslöjat att Kronofogden har betalat ut drygt 782 000 kronor till ett företag utan inkassotillstånd och med företrädare som inte existerar.

Trollfabriken. Mathias Ståhle, Eskilstuna-Kuriren

De lurar till sig intervjuer med hjälp av fejkade identiteter. Syftet: sprida främlingsfientlighet och hat mot politiker, opinionsbildare, journalister och vanligt folk. Med anonyma profiler i olika sociala medier gick Eskilstuna-Kuriren bakom kulisserna hos Granskning Sverige – en av landets ledande främlingsfientliga propagandacentraler.

Plats: Gerdas sal, kl 9.00-10.00

 

• Workshop: Intervjua de svåra och slingriga – öva med en skådespelare

Björn Häger, frilans och Staffan Gerdmar, skådespelare

Rusta dig mot floskler och icke-svar i denna specialworkshop om intervjuteknik. Här övar du på skådespelaren Staffan Gerdmar – och får feedback, tips och råd från journalisten Björn Häger.
Plats: Pressrummet, kl 9.00-10.00 

LÄS MER

 

• Bli ett vinnande grävteam

Gunilla Ericson och Marcus Derland, Dagens Arbete

Bråk, misstag och medvind. Ett gräv har olika faser – och relationen mellan arbetsledare och reporter är viktig. Hur lyfter arbetsledaren reportern till nya höjder och vad kan man som reporter förvänta sig av sin arbetsledare?
Plats: Bubblan, kl 9.00-10.00

LÄS MER


 

Lördag kl 10.15-11.15

• Så gör du din komplicerade research till fängslande läsning

Miranda Patrucic, Occrp

En grävare i yppersta världsklass berättar hur hon gör för att inte fastna i researchen.
Plats: A-hallen, kl 10.15-11.15

LÄS MER

 

• Utmana formen – berätta din historia på nya sätt

Jenny Svenberg Bunnel, Aftonbladet TV

Hur gör man för att inte hamna i samma bildspråk som vanligt när grävet ska presenteras? Jenny Svenberg Bunnel – prisvinnande AD, motion graphic designer och illustratör – ger tips på hur du kan tänka, även om dina resurser är små.
Plats: Henrys lounge, kl 10.15-11.15 

LÄS MER

 

• Nominerade berättar: Bok

Tio trasiga teorier om ekonomi. Knut Kainz Rognerud, Leopard

Ambitionen var att granska tio ekonomiska teorier och modeller som har haft stort inflytande över ekonomisk politik de senaste decennierna. Slutsatsen: teorierna var betydligt skakigare än vad de marknadsförts som.

Det som aldrig fick ske: skolattentatet i Trollhättan. Åsa Erlandsson, Norstedts

Åsa Erlandsson vann nyligen Stora journalistpriset för sin bok om skolattentatet i Trollhättan. I boken avslöjar hon det hemliga avskedsbrevet som polisen missade, bristerna i utredningen, journalisternas berättelse som visade sig vara en världsomspännande mediaanka – och vem Sveriges värsta skolmördare egentligen var bakom sin mask.

Nätverket – Södertäljemaffians uppgång och fall. Baris Kayhan, Norstedts

Morden i Södertälje sätter igång en av Sveriges största polisutredningar genom tiderna. Boken gör en djupdykning i den kriminella organisationen “Södertäljenätverket”, dess medlemmar och historia, och händelserna som ledde fram till mord och fängelse.

Plats: Gerdas sal, kl 10.15-11.15

 

• Workshop: Släng pärmen! Organisera jobbet, grävet, livet

Joakim Palmkvist, HD Sydsvenskan

Strukturproffset ger konkreta tips på hur du håller ordning i din research. Nyttiga tips för alla, men ännu mer för dig som gräver vid sidan om dagligt nyhetsarbete. För att få mest nytta: ladda i förväg ner programmen Evernote (https://evernote.com/intl/sv/download) och testversion av Scrivener (https://www.literatureandlatte.com/scrivener/download)

Medtag dator
Plats: Pressrummet, kl 10.15-11.15 (Ingår i Kom-igång-paketet)

LÄS MER

 

• Mina tio största misstag som arbetsledare

Nils Hanson, SVT

Efter 14 år kliver han ner från chefsstolen på Uppdrag granskning och delar med sig av sina tio största misstag som arbetsledare, hur han löste dem och framförallt – vad han lärde sig av dem.
Plats: Bubblan, kl 10.15-11.15

LÄS MER


 

Lördag kl 11.30-12.30

 

• Val, påverkan och propaganda (panelsamtal)

Årets svenska valrörelse kan bli den hittills största utmaningen för svensk media. Vi har samlat några av landets experter på propaganda, desinformation, falska nyheter och sociala medier för en diskussion om journalistikens utmaningar detta valår – och i framtiden.

Brit Stakson, Blank Spot Projekt

James Pamment, Lunds universitet

Martin Schori, Aftonbladet

Måns Mosesson, DN

Moderator: Marita Johansen, P4 Kristianstad

Plats: A-hallen, kl 11.30-12.30

LÄS MER

 

• Så hittar du krimdokumenten

Johanna Bäckström Lerneby, Aftonbladet

En hands-on- föreläsning om hur man får ut dokumenten inom polisen och domstolarna. Så hittar du nyheterna och gräven i aktbilagor, händelserapporter, personutredningar och slasken.
Plats: Henrys lounge, 11.30-12.30 (Ingår i Kom-igång-paketet)

LÄS MER

 

• Nominerade berättar: Etermedia riks

FN och övergreppen. Joachim Dyfvermark, Karin Mattisson och Sven Bergman, SVT, Uppdrag granskning

Det har beskrivits som en av FN största kriser i modern tid – Kompassaffären och avslöjandet om sexuella övergrepp, där förövarna är soldater och civila i fredsbevarande tjänst. Uppdrag gransknings team tog vid när nyhetsjournalisterna checkat ut och kunde avslöja hur FN-ledningen fortsatte att smutskasta Kompass, trots att externa utredningarna friat honom.

Uppdrag granskning visade också på omfattande och systematiska sexuella övergrepp, framförallt i Centralafrikanska republiken (CAR), men också på Haiti. Och att FN:s organ UNICEF ljög när man hävdade att man tagit hand om offren.

Hundfabriken. Markus Alfredsson, Angela Wiese Edeler, Victoria Gaunitz, Anne Skjerning och Mikael Sjödell, SR Kaliber

Försvarsmakten startade ett världsunikt projekt för att avla fram tjänstehundar och köpte in schäfrar för mångmiljonbelopp. Men det gjordes ingen offentlig upphandling. Kaliber kunde avslöja att en hundhandlare i Danmark tjänade stora pengar på att köpa schäfertikar billigt i Tyskland och sälja dem dyrt till Försvarsmakten – de flesta för över 200 000 kronor styck. Hundhandlaren visade sig vara personligen bekant med en tjänsteman på Försvarsmakten. Dessutom visade sig många av hundarna vara odugliga för avel.

Plats: Gerdas sal, kl 11.30-12.30

 

• Workshop: Intervjua de svåra och slingriga – öva med en skådespelare

Björn Häger, frilans och Staffan Gerdmar, skådespelare

Rusta dig mot floskler och icke-svar i denna specialworkshop om intervjuteknik. Här övar du på skådespelaren Staffan Gerdmar – och får feedback, tips och råd från journalisten Björn Häger.
Plats: Pressrummet, kl 11.30-12.30

• Best of The Guardian (engelska)

Helena Bengtsson, SVT

Den prisade datajournalisten Helena Bengtsson är tillbaka i Sverige och berättar om några av sina bästa jobb från tiden på brittiska The Guardian och om hur deras team för datajournalistik arbetar.
Plats: Bubblan, kl 11.30-12.30

LÄS MER


 

Lördag kl 12.30-13.30

 

• Lunchföreläsning: Gräv bland miljardmutor, korruption och orättvisor (engelska)

Khadija Ismayilova, Azerbajdzjan (med på länk)

2012 briserade skandalen om svenska storföretaget Telias miljardmutor till makthavare i Uzbekistan. Senare visade  Khadija Ismayilova på kopplingarna till presidentfamiljen i Azerbajdzjan. Carolina Jemsby intervjuar Right livelihood-pristagaren om vad som driver henne, om hennes arbetsmetoder och om hennes bästa tips.
Plats: A-hallen, kl 12.45-13.15

LÄS MER


 

Lördag kl 13.30-14.30

 

• Wallraff: fördelarna, nackdelarna, fallgroparna

Anna Bäsén, Expressen

Sjukvårdsreportern Anna Bäsén föreläser om att gå under cover: fördelarna, nackdelarna, fallgroparna och varför man alltid ska följa sitt hjärta. Dessutom med tips om hur du gör ett miniwallraff.
Plats: A-hallen, kl 13.30-14.30 

LÄS MER

 

• Med lagboken som spade

Mats Amnell, Offentlighetsjouren (Fojo)/ HD Sydsvenskan

Vad gör jag när jag inte får ut mejlen jag vill ha? Hur ska jag argumentera när tjänstemannen hänvisar till sekretess? Användbara råd från en av Sveriges experter på offentlighet och sekretess.
Plats: Henrys lounge, kl 13.30-14.30 (Ingår i Kom-igång-paketet)

LÄS MER

 

• Nominerade berättar: Nytänkare

Cykelbuden – Live-raff. Erik Wisterberg och Jon Mauno Pettersson, Breakit

Kan man beställa mat till dörren med gott samvete? Med den frågan inledde Breakit grävet kring matapparna Uber Eats och Foodora. Reportern tog anställning som cyklande matbud – och fick en timlön på 39 kronor. Granskningen livesändes delvis på Facebook där reportern svarade på publikens frågor i realtid.

Trådlös stöld. Rufus O Jägemar och Niklas Gedda, SVT Nyheter Uppsala

Ett nytt sätt att ta betalt med kort har börjat införas i Sverige. Sättet beskrivs som snabbt, enkelt och säkert. Men SVT:s test visar att den nya tekniken öppnar för risker, då den möjliggör för kopiering av ditt kortnummer – på ett sätt som tidigare inte varit möjligt.
Plats: Gerdas sal, kl 13.30-14.30

 

• Workshop: Så hittar du rätt i sociala medier (engelska)

Louise Dalsgaard, DR Nyheder

Prova på själv och sök i sociala medier. Louise Dalsgaard kommer att ge dig uppgifter och vägleda dig.
Plats: Pressrummet, kl 13.30-14.30

 

• Granska där det nästan inte finns några spår

Åsa Erlandsson, författare och journalist på tidningen Svensk Polis

Åsa Erlandsson berättar utifrån sin bok om skolattentatet i Trollhättan om sitt systematiska arbete för att närma sig olika personer, bygga förtroende och få människor att våga berätta. Vilka detaljer ska man inte missa? Vilka fallgropar ska man undvika? Och hur gjorde hon när huvudpersonen var död – och familjen inte ville prata?
Plats: Bubblan, kl 13.30-14.30 

LÄS MER


 

 Lördag kl 14.45-15.45

 

• Hitta, skydda och underhåll dina källor (engelska)

Michael Rezendes, Spotlight, The Boston Globe (USA)

Har du sett filmen Spotlight vet du vilken stor roll källorna spelade. Nu berättar Spotlights reporter själv på plats i Helsingborg om hur han jobbade och hur han hanterar sina muntliga källor. Konkreta tips utlovas.
Plats: A-hallen, kl 14.45-15.45 (Ingår i Kom-igång-paketet)

 

• Så väljer du idé – och tar grävet i mål

Jessica Ziegerer, Grävnavet, HD Sydsvenskan, och Elin Turborn, tidigare grävgruppen Västerbottens-Kuriren

På den slimmade redaktionen måste du välja rätt jobb. Efter den här föreläsningen har du lärt dig navigera i tipskorgen och bland dina egna idéer. Du har fått inspiration till ditt nästa gräv och råd hur du kommer i mål.
Plats: Henrys lounge, kl 14.45-15.45 (Ingår i Kom-igång-paketet)

LÄS MER

 

• Nominerade berättar: Etermedia riks

Stockholmsterroristen. Emelie Rosén, Victoria Gaunitz, Babak Parham och Andreas Hedfors, SR Ekot

Genom Open Source Intelligence, ryska och uzbekiska sociala medier och med exklusiv språkkompetens kunde Ekot avslöja unika uppgifter om den misstänkta Stockholmsterroristens bakgrund och radikalisering. Avslöjandena började publiceras redan de första dagarna efter attentatet. Det handlar bland annat om extremistiska nätverk på den ryska sociala medier-tjänsten Odnoklassniki, och en jihadistisk träningssajt.

Fallet Kevin. Johannes Hallbom, Jakob Larsson, Anna Nordbeck, Dan Josefsson, Johan Bjerkner, Emil Engerdahl och Lars Granstrand, SVT Dokument inifrån

För första gången berättades hela historien om hur det gick till när två bröder pekades ut som ansvariga för mordet på 4-åriga Kevin i Arvika, 1998. Under 19 år hade polisens slutsats i det världsunika fallet stått oemotsagd, och polisarbetet hade hyllats. Men hur det hade gått till när de då 5- och 7-åriga bröderna Robin och Christian skulle ha erkänt ett mord, hade under alla år dolts och sekretessbelagts. ”Fallet Kevin” blottlade hur djupt problematiska förhörsmetoder och en havererad polisutredning felaktigt pekade ut två små barn som mördare, och berövade dem på deras barndom.

Plats: Gerdas sal, 14.45-15.45

 

• Workshop: Höj din digitala säkerhet på 60 minuter

Fredrik Laurin, Uppdrag Granskning, SVT

Hur skyddar du din och din källas digitala säkerhet? Hur bedömer du hotbilden och anpassar din säkerhetsnivå? Varför ska du använda Signal och inte andra chattappar? Och när behöver du använda dig av Tor för att dölja din identitet?
Plats: Pressrummet, kl 14.45-15.45

LÄS MER

 

• Hantera hot och hat – en praktisk guide (panelsamtal)

Hur gör man när ens medarbetare hängs ut och trakasseras på nätet? Hur förbereder man sig inför publiceringar som kan tänkas resultera i hot och hat – och hur ser man som chef, arbetsledare och reporter till att motverka självcensur?

Hanna Andersson, leder Fojos projekt att stärka och stötta journalister

Eva Burman, chefredaktör Eskilstuna-Kuriren

Mathias Ståhle, reporter Eskilstuna-Kuriren

Plats: Bubblan, kl 14.45-15.45

LÄS MER 


 

Lördag kl 16.00-17.00

 

• Fallet Kevin – att granska ett gammalt rättsfall

Dan Josefsson intervjuas av Camilla Kvartoft Mårtén

Dokumentären Fallet Kevin berörde och upprörde många – och nyligen stod det klart att de mordutpekade bröderna rentvås. Hör Dan Josefsson om arbetet med historien om mordet på den fyraårige pojken Kevin 1998.
Plats: A-hallen, kl 16.00-17.00

LÄS MER 

 

• Line by line – faktakollen du inte vill vara utan

Jonas Alsgren, Kalla Fakta, TV4

När en granskning publiceras ska allt vara rätt. Lär dig den väl beprövade modellen Line by line som innebär att man systematiskt kontrollerar alla uppgifter.
Plats: Henrys lounge, kl 16.00-17.00 (Ingår i Kom-igång-paketet)

LÄS MER 

 

• Nominerade berättar: Storstadstidning

IT-skandalen på Transportstyrelsen. Kristoffer Örstadius och Mikael Holmström, Dagens Nyheter

It-skandalen har visat på djupa missförhållanden i hur staten hanterar hemliga uppgifter. Transportstyrelsen bröt mot flera lagar och regler när de lät sekretessbelagda register vara öppna för icke-säkerhetsprövade tekniker i utlandet. Avslöjandet utlöste en regeringskris och har lett till att 13 ansvariga personer avgått, varav två ministrar.

Allra-skandalen. Joel Dahlberg, Svenska Dagbladet

Granskningen av PPM-förvaltaren Allra är en berättelse om hur en handfull finansentreprenörer i ett avancerat lurendrejeri plockade pensionsspararna på hundratals miljoner kronor. Det är också en berättelse om hur de lyckades charma flera framstående personer inom både politik och näringsliv in i Allras styrelse.

Plats: Gerdas sal, kl 16.00-17.00

 

• Stadsprojektet som skenade – och databasen som avslöjade det (engelska)

Meri Jordanovska, Birn Macedonia och Prizma

Projektet Skopje 2014 skulle lyfta fasaden på Makedoniens huvudstad. Med hjälp av bland annat datajournalistik kunde flerfaldigt prisbelönta Meri Jordanovska avslöja hur notan steg från 80 till sanslösa 680 miljoner euro och hur några få byggjättar tjänade enorma summor.
Plats: Bubblan, kl 16.00-17.00

LÄS MER


 

Lördag kl 18.30-framåt natten

 

Helsingborg Arena, kl 18.30: Mingel med välkomstdrink

kl 19.30 börjar GULDSPADEGALAN – don’t miss out!


 

Fredag 13 april kl 10.00-11.00

• Så får du grävet att sjunga

Anna Tiberg, Dagens arbete, Södertörns högskola

Hur gör du för att få all din research till en berättelse som folk vill läsa hela vägen till slutet? Här får du råd om dramaturgi och skrivknep.
Plats: A-hallen, kl 10.00-11.00

 

• Välkomstpass: Alla kan gräva – så får du ut det mesta av Gräv18

Är du ny på Gräv eller kommer du hit själv? Här får du tips om hur du ska tänka när du lägger upp din helg.

Grävnestorn Nils Hanson, SVT, kickstartar sedan seminariet med de bästa tipsen för dig som vill börja gräva.
Plats: Henrys lounge, kl 10.00-11.00 (Ingår i Kom-igång-paketet)

 

• Nominerade berättar: Stor tidning

Bussfusket. Dan Ivarsson och Erik Magnusson, Sydsvenskan

Granskningen visade att bussbolaget Bergkvarabuss verkstad systematiskt slarvade med reparationerna. De fuskade medvetet med besiktningar och arbetstider. Arbetsmiljön var hård och stressig och rumänska gästarbetare inkvarterades i ett ombyggt stall inne på verkstadsområdet. Källor gav en detaljerad och samstämmig bild av hur skolbussar, linjebussar och turistbussar reparerades så att de blev farliga i trafiken.

Kulturprofilen. Matilda Gustavsson, Dagens Nyheter

Arton kvinnor anklagar en central person i svenskt kulturliv för sexuella trakasserier och övergrepp. Mannen har nära band till Svenska Akademien och granskningen blottlägger hur tunga kulturpersonligheter och institutioner år ut och år in möjliggjort hans beteende. Det är en publicering som bryter decennier av tystnad och som skakar den svenska kulturvärlden i grunden.

Plats: Gerdas sal, kl 10.00-11.00

 

• Nätverksanalys – ett verktyg för grävaren (engelska)

Chris Gioran, Neo4j

De största dataläckorna någonsin. Men hur hittar man det viktiga? Företaget Neo4j har utvecklat en så kallad grafdatabas, som användes för att analysera Panamaläckan och Paradisläckan. Få en unik inblick i hur arbetet gick till – och lär dig hur du kan ha användning av grafdatabaser.
Plats: Bubblan, kl 10.00-11.00

LÄS MER 


 

Fredag kl 11.15-12.15

 

• Palmegrävet – så gjorde vi nya avslöjanden

Bo-Göran Bodin, Uppdrag granskning, SVT

I ett bortglömt förråd fanns 35 plastsäckar med Christer Petterssons orörda tillhörigheter. Bo-Göran Bodin började rota i utredningen av Palmemordet – och gjorde nya avslöjanden.
Plats: A-hallen, kl 11.15-12.15

LÄS MER

 

• Nominerade berättar: Etermedia lokal

Skönhetsgranskningen. Valeria Helander, SVT Nyheter Väst

Granskningen avslöjade att flera skönhetssalonger i Göteborg och Angered ljuger för sina kunder om att personalen som ger injektionsbehandlingar är legitimerade sjuksköterskor/läkare/barnmorskor eller har en högre akademisk utbildning. SVT har med hjälp av bland annat wallraffande även kunnat bevisa att minst en skönhetssalong i Göteborg köper botox olagligt på nätet och att oseriösa salonger erbjuder kurser i hur man ger injektioner där eleverna får träna på kycklingfiléer.

Radikalt fiasko. Olle Palm, Helena Petersen Schön och Ylva Esping , SVT Nyheter Skåne

Målen var högt ställda och pengarna flödade in i prestigeprojektet “Våra Liv”. 150 radikaliserade malmöungdomar skulle identifieras och sedan omvändas. Efter ett år hade man bara hittat en ung kille – som ville slåss för kvinnors rättigheter. Granskningen blottlade ett ekonomiskt missbruk av allmänna medel. Avslöjandet ledde till att Malmö stad bröt samarbetet och flera finansiärer kräver nu tillbaka sina pengar.

Plats: Henrys lounge, 11.15-12.15

 

• Nominerade berättar: Mindre dagstidning

Flyktingadvokaterna. Eva Klint Langland, Gotlands Allehanda

En flyktingpojkes historia om en slarvig och ansvarslös advokat blev början på en granskning av samtliga juridiska ombud som anlitas av Migrationsverket. Enskilda advokater kunde ha hundratals ärenden, så många att de blandade ihop klienter med varandra. Granskningen hittade också fall där advokater som anmälts till Advokatsamfundet av Migrationsverket, fortsatte att få nya klienter av samma myndighet.

Nordfrontfilerna. Eigil Söderin och Anton Borgström, ETC

ETC avslöjade att 16 sverigedemokratiska politiker och två folkvalda moderater i hemlighet varit medlemmar och gett ekonomiskt stöd till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Granskningen avslöjade också en moderat som i hemlighet finansierat nazister under 13 års tid och en KD-politiker som beställt propagandamaterial från NMR.

Plats: Gerdas sal, kl 11.15-12.15 

 

• Öva nätverksanalys med data från Paradisläckan (engelska, workshop)

Chris Gioran, Neo4j

En hands-on-workshop där du får lära dig använda grafdatabasen från Neo4j – och öva med datan från Panama- och Paradisläckorna.
Plats: Pressrummet, kl 11.15-12.15

LÄS MER

 

• Så avslöjade vi SFI-fusket med dold kamera

Sara Recabarren, Kalla fakta. Jenny Sköld, frilans

Verkligheten i SFI- klassrummen filmades med dold kamera. Här berättar de två om arbetet med reportaget.

Plats: Bubblan, kl 11.15-12.15

LÄS MER 


 

Fredag 12.15-13.15

 

• Nätverkslunch med Matti Stenrosen, Kristianstadsbladet

För alla ensamgrävare, lokalgrävare och andra som vill vara med och starta ett nätverk där man kan hjälpa varandra. Ta med din lunchlåda!
Plats: Henrys lounge, kl 12.15-13.15

LÄS MER


 

Fredag kl 13.15-14.15

 

• Invigning av Gräv18 (engelska)

Keynote speaker/huvudtalare Michael Rezendes, The Boston Globe (USA) berättar om arbetet i grävgruppen Spotlight – världskända för avslöjandet om övergrepp inom katolska kyrkan.
Plats: A-hallen, kl 13.15-14.15 

LÄS MER


 

Fredag kl 14.30-15.30

 

• Så jobbar trollfabrikerna (engelska)

Jessikka Aro, Yle (Finland)

Hon granskade ryska trollfabriker – och blev själv utsatt för en organiserad hatkampanj. Om informationskrig på nätet och om hur journalister ska förhålla sig till trollfabriker och propaganda.
Plats: A-hallen, kl 14.30-15.30

LÄS MER

 

• Vart tar skattepengarna vägen?

Malin Crona, frilans

Lär dig leta bland fakturor, verifikationer och transaktionslistor.  Få handfasta, konkreta, tips på hur du använder myndigheters redovisningssystem. Ett måste för kommun- och regionreportern.
Plats: Henrys lounge, kl 14.30-15.30 (Ingår i Kom-igång-paketet)

LÄS MER

 

• Nominerade berättar: Magasin

Det nya Samhall. David Lundmark, Jonas Löfvenberg och Marcus Derland, Dagens Arbete

Meningen med statliga Samhall är att bygga upp människor med meningsfull sysselsättning. Dagens Arbete avslöjade hur sjuka och arbetsskadade bryts ner av stress och farliga jobb. Reportrarna bakom granskningen spårade militära granater och tog sig in i tung återvinningsindustri.

Mörkade risker kärnavfall. Kerstin Lundell, Sveriges Natur

Sveriges Natur avslöjade hur risker med kärnavfall mörkades. Riskerna hade lyfts fram av medarbetare på Strålsäkerhetsmyndigheten men inte presenterats av myndigheten, inte heller för domstolen inför den största miljöprövningen i Sverige.

Plats: Gerdas sal, kl 14.30-15.30

 

• Få ordning på din data – och hitta berättelserna (Steg 1)

Helena Bengtsson och Linnea Heppling, SVT

Proffsen lär dig Excel med hjälp av högaktuell data: valkandidater. Steg 1: sortera, filtrera och beräkna. För dig som inte jobbat i Excel, eller som känner dig osäker.
Plats: Pressrummet, kl 14.30-15.30

LÄS MER

 

• Bli bättre på att granska ekobrott  – med tipsen från insidan

Stefan Lundberg, Ekobrottsmyndigheten och Christian Zittenbaum, Bisnode

Kriminella använder i allt högre grad företag som brottsverktyg. Utifrån konkreta fall får du lära dig hur nätverken och aktörerna bakom ekobrotten ser ut – och får verktygen så att du kan avslöja dem.
Plats: Bubblan, kl 14.30-15.30

LÄS MER 


 

Fredag kl 15.45-16.45

 

• Grävaren som litterär figur

Ett samtal mellan författaren David Lagercrantz och Ingrid Carlberg (Presenteras av Grävfonden)

Millenniumserien gjorde grävande journalistik glödhet. Efter Stieg Larssons död fortsatte  David Lagercrantz serien i hans anda. Här intervjuas han om hur han skapar skönlitteratur på temat grävande journalistik – och ger några skrivtips.
Plats: A-hallen, kl 15.45-16.45

LÄS MER

 

• Hitta maktens och den organiserade brottslighetens gömda tillgångar (engelska)

Miranda Patrucic, OCCRP

Hur kartlägger man tillgångar som göms undan i skatteparadis? Hur tar du reda på vilka bolag den lokala företagaren du är intresserad av har utomlands?
Plats: Henrys lounge, kl 15.45-16.45

LÄS MER

 

• Nominerade berättar: Etermedia lokal och Etermedia riks

Visselblåsaren. Mattias Rapp, Bodil Ljungberg och Martin Trygg, SVT Nyheter Dalarna

Våren 2017 kom ett visselblåsarärende in till Falu kommun. En hög chef pekades ut som korrupt men friades till stor del av revisorerna. Vad var det egentligen som låg bakom? SVT Nyheter Dalarna började gräva och hittade en historia om otillåtna upphan

Extremisternas miljonbedrägerier. Emelie Rosén, Victoria Gaunitz och Maria Blomquist, SR Ekot

Svenska och danska staten har lurats på över 100 miljoner kronor i en internationell härva av momsbedrägerier, där pengar misstänks ha gått till terrorism. Genom att följa spåren kan Ekot tillsammans med Danmarks Radio och Jyllands-posten visa att samma bolag, adresser, bulvaner och andra bolagsföreträdare återkommer. De centrala personerna återfinns inom den våldsbejakande islamismen. Ekot följer en del av pengarna hela vägen till en terrorcell i spanska Melilla.

Plats: Gerdas sal, kl 15.45-16.45

 

• Få ordning på din data – och hitta berättelserna (Steg 2)

Helena Bengtsson och Linnea Heppling, SVT

Proffsen lär dig excel med hjälp av högaktuell data: valkandidater. Steg 2: gör pivottabeller, koppla samman tabeller och gör enkla visualiseringar. För dig som varit med på Steg 1, eller kan grunderna i Excel.
Plats: Pressrummet, kl 15.45-16.45

LÄS MER

 

• Lyckas med ansvarsintervjun

Sofia Boo, Kaliber och Markus Alfredsson, Kaliber, SR

Kalibergrävarna delar med sig av erfarenheter och tips för hur man lyckas med den viktiga och svåra ansvarsutkrävande intervjun.
Plats: Bubblan, kl 15.45-16.45 (Ingår i Kom-igång-paketet)

LÄS MER


 

Fredag kl 18.00

 

• Föreningen grävande journalisters årsmöte

Plats: Restaurang The Tivoli Köpenhamnskajen 1, Helsingborg


 

 

Fredag kl 20.00-24.00

 

• Late night show

Högaktuell debatt om Metoo – namnpubliceringar och förhållningssätt. Havererade pressetiken verkligen under hösten? Därefter barmingel med kollegorna.

Plats: Restaurang The Tivoli Köpenhamnskajen 1, Helsingborg

 

Så gör du din komplicerade research till fängslande läsning

Miranda Patrucic, Occorp

Miranda Patrucic arbetar för organisationen Occrp. Hon har avslöjat flera stora korruptionshärvor och haft en nyckelroll i internationella samarbeten som Paradise Papers och Panama Papers. Hon är en grävare av yppersta världsklass.
Sedan tidigare var det planerat att hon skulle hålla föreläsningen “Hitta maktens och den organiserade brottslighetens gömda tillgångar” under fredagen.
Men nu får grävdeltagarna en andra chans att lyssna på Miranda.

På lördagen håller hon föreläsningen “Så gör du din komplicerade research till fängslande läsning”.
“Få har löpt större risk än Miranda att fastna i sin research”. Därför ska det bli spännande att höra henne berätta om hur hon gör för förvandla researchen till bra läsning”, säger grävgeneralen Emma Johansson.

TID: Lördag kl 10.15-11.15

PLATS: A-hallen

 

Så får du grävet att sjunga

Anna Tiberg, Dagens arbete, Södertörns högskola

Hur gör du för att få all din research till en berättelse som folk vill läsa hela vägen till slutet?

Anna Tiberg, Dagens arbete, Södertörns högskola, ger dig råd om dramaturgi och skrivknep.

TID: Fredag kl 10.00-11.00

PLATS: A-hallen

Alla kan gräva – så får du ut det mesta av Gräv18

Emma Johansson, HD Sydsvenskan och Nils Hanson, SVT

Är du ny på Gräv eller kommer du hit själv? Här får du tips om hur du ska tänka när du lägger upp din helg. Grävgeneralen Emma Johansson, HD Sydsvenskan välkomnar innan grävnestorn Nils Hanson, SVT, kickstartar sedan seminariet med de bästa tipsen för dig som vill börja gräva.

TID: Fredag kl 14.45-15.45

PLATS: Henrys lounge

SFI-bluffen

Jenny Sköld, frilans, Sara Recabarren Kalla fakta TV4

Förra året tog frilansjournalisten Jenny Sköld jobb på ett av de största privata SFI-företagen, Astar som ingår i Thoréngruppen. Tillsammans med Kalla faktas reporter Sara Recabarren avslöjade Jenny sedan att verkligheten i SFI- klassrummen är långt ifrån de fagra löftena som företaget utlovat vid upphandlingen.

Jenny fick ingen lärobok att följa när hon börjad på Astar och eleverna hade inte heller någon lärobok att utgå från. I strid mot skollagen satte obehöriga lärare betyg och lärarbytena var täta. När Stockholms stad, som har ansvar för upphandlingen, kom på besök så luras inspektören att tro att Astar har två lärare på lektionerna.

Tvålärarsystemet är ett av de löften som Astar gett för att vinna uppdraget.

Allt detta filmades med dold kamera och på Gräv18 berättar Sara och Jenny om arbetet med reportaget.

TID: Fredag kl 11.15-12.15

PLATS: Bubblan

Extrainsatt: Kontoplansakuten

Malin Crona, frilans

För dig som gått på Malin Cronas första föreläsning, men har fler frågor. Eller för dig som testat gräva bland fakturor och kontoplaner, men kört fast. Välkommen till kontoplansakuten!

Nu har ni möjlighet att få hjälp med era frågor och problem och komma vidare. Om du skickar frågor och handlingar till malin@malincrona.se innan föreläsningen har du chansen att få hjälp med just ditt problem.

Malin går steg för steg igenom de vanligaste fällorna där det är lätt att köra fast och visar hur man tar sig vidare.
Kom laddade med frågor till kontoplansakuten!

Malin Crona är journalist och föreläsare. Sedan flera år håller hon kurser för journalister i hur man gräver i kommunens kontoplaner. Tidigare har hon varit nyhetschef på DN.se, Dinapengar.se, samt chefredaktör på 8 Sidor och ansvarig för sociala medier på Sveriges Radios Ekoredaktion. Hon jobbar som redaktör och reporter för Sveriges Natur som fick guldspaden förra året och är nominerade i år igen.

TID: Lördag kl 16-17

PLATS: Pressrummet

Line by line – faktakollen du inte vill vara utan

Jonas Alsgren, Kalla fakta TV4

Du har just levererat det stora scoopet – mailkorgen glöder av beröm och gratulationer från allmänhet och kollegor, chefen bjuder på tårta. Då dyker det plötsligt upp en anmälan från Granskningsnämnden / PO…

”Line by line” är en metod för att systematiskt bedriva faktakontroll och försäkra sig om att granskningen är saklig och balanserad – och klarar en kritisk genomlysning i efterhand. Jonas Alsgren på visar steg för steg hur metoden kan användas. Han kommer även ge konkreta exempel från Kalla fakta – program som blivit anmälda.

Jonas Alsgren är chef för TV4:s Kalla fakta. Dessförinnan arbetade han bland annat på Radio Uppland, Ekot och även som frilans för SvD. Han har även varit reporter och redaktör på Kalla fakta.

TID: Lördag kl 16-17

PLATS: Henrys Lounge

Panelsamtal: Hantera hot och hat – en praktisk guide

Hanna Andersson, Eva Burman, Mathias Ståhle, moderator: Linnéa Mattisson

Hur gör man när ens medarbetare hängs ut och trakasseras på nätet? Vilka åtgärder vidtar man när hatstormen viner i journalistens mejlbox? Hur förbereder man sig inför publiceringar som kan tänkas resultera i hot och hat – och hur ser man som chef, arbetsledare och reporter till att motverka självcensur?

Välkomna till ett panelsamtal mellan:

• Hanna Andersson har de senaste månaderna haft kontakt med redaktioner runt om i landet. Hon leder Fojos arbete att stärka och stötta journalister, ett projekt som genomförs på uppdrag av Kulturdepartementet. Hon kommer att berätta om förekomsten av hat och hot mot landets journalister och vilka konkreta verktyg och metoder som finns att tillgå.

• Eva Burman är chefredaktör på Eskilstuna-Kuriren, och har som chef tvingats ta tag i många situationer där medarbetarna utsatts för hot och hat av olika slag. Hon kommer att ge råd om vad du som chef kan göra.

• Mathias Ståhle är reporter på Eskilstuna-Kuriren och hamnade själv i en hatstorm när han avslöjade trollfabriken Granskning Sverige. Vad behöver den enskilda reportern av sina chefer – och hur kan man som reporter själv förbereda sig?

Moderator: Linnéa Mattisson, SR Kristianstad

Den här programpunkten presenteras i samarbete med Journalistförbundet (SJF).

TID: Lördag kl 14.45-15.45

PLATS: Bubblan

Panelsamtal: Val, påverkan och propaganda

Brit Stakston, James Pamment, Martin Schori, Måns Mosesson, moderator: Marita Johansen

Årets svenska valrörelse kan bli den hittills största utmaningen för svensk media. Vi har samlat några av landets experter på propaganda, desinformation, falska nyheter och sociala medier för en diskussion om journalistikens utmaningar detta valår – och i framtiden.

• Brit Stakston, mediestrateg, författare och föreläsare som driver egna byrån Stakston PR och är vd för reportagesjaten Blank Spot Project. Specialiserad på demokrati och engagemangsrörelser.

• James Pamment leder ett forskningsprojekt vid Lunds universitet som arbetar med en handbok för hur svenska myndigheter ska hantera informationspåverkan.

• Martin Schori, Aftonbladet, har skrivit om desinformation och valmanipulation i både Sverige och utomlands.

• Måns Mosesson, Dagens Nyheter, gjorde reportaget om den makedonska trollindustrin och hur falska nyheter om Sverige sprids runtom i världen.

Moderator: Marita Johansen, digital redaktör på P4 Kristianstad.

TID: Lördag kl 11.30-12.30

PLATS: A-hallen

Palmemordet – finns det verkligen mer att hämta?

Bo-Göran Bodin, Uppdrag granskning, SVT

I ett bortglömt förråd fanns 35 plastsäckar med Christer Petterssons orörda tillhörigheter, som polisens Palmegrupp inte kände till. Bo-Göran BodinSVT:s Uppdrag granskning började rota i utredningen av Sveriges mest uppmärksammade rättsfall – mordet på statsminister Olof Palme för 32 år sedan – och han gjorde nya avslöjanden. Vittnen hade lockats med stora penningsummor och domstolen blev vilseledd.

På Gräv18 berättar Bo-Göran Bodin om det årslånga arbetet med granskningen av Palmeutredningen.

Bo-Göran Bodin var i flera år undersökande reporter på Sveriges Radio och sedan 2016 har han samma roll på SVT. Han är flerfaldigt prisbelönad, även internationellt, bland annat 2012 tillsammans med Daniel Öhman för Saudiaffären.

TID: 11.15-12.15

PLATS: A-hallen

Programmet Gräv18

• Här finns programmet som pdf

Live-published photos and videos via Shootitlive